Covid

2021.07.13. 11:30

Fontos a második védőoltás a teljes védettséghez

Akad, aki kapott ugyan védettségi igazolványt, de az hamarosan lejár. Mit tehetünk ilyen esetekben? A védettség kapcsán felmerülő kérdésekben a kormányhivatal is segített eligazodni.

Molnár Helga

Szükség lehet a védettségi igazolvány megújítására Illusztráció: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Átestem a koronavírus-fertőzésen néhány hónapja, ezt a teszt is kimutatta. Így most van védettségi igazolványom, de hamarosan már nem lesz érvényes. Vajon meghosszabbítható-e, és ha igen, hogyan? – tette fel a kérdést egy olvasónk.

A Magyar Közlönyből kiderült, hogy nemrég változott a védettségi igazolványokról szóló rendelet. Eszerint, ha valakinek már csak 14 nap van hátra az igazolvány lejáratáig, netán már lejárt az irat, újra megkaphatja azt, ha igazolja, hogy szervezetében fellelhetők még koronavírus-antitestek.

Az igazoláshoz szükség van egy vizsgálatra, melyet az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, Magyarországon működő egészségügyi szolgáltató által üzemeltetett laboratóriumban végeztek. Ez bizonyítja, hogy az illető szervezetében a vírus elleni ellenanyag jelen van. Feltétel az is, hogy az érintettről az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) nem tartanak nyilván a koronavírus kimutatására szolgáló antigéngyorsteszttel vagy molekuláris biológiai vizsgálattal nyert pozitív eredményt.

A Heves Megyei Kormányhivatal abban segített eligazodni, kik és milyen feltételekkel jogosultak az uniós védettséget bizonyító okmányra. Ismeretes, hogy hazánkban július elsején bevezették az uniós védettségi igazolást is.

Szükség lehet a védettségi igazolvány megújítására
Illusztráció: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Az angol és magyar kétnyelvű uniós Covid-igazolás digitálisan és papíralapon is elérhető. Azoknak, akik az Európai Unión belül utazást terveznek, javasoljuk, hogy digitálisan töltsék le vagy az EESZT lakossági portáljára belépve nyomtassák ki ezt. Ez a legegyszerűbb módja a beszerzésének – közölték. Emellett mindezt papíralapon a kormányablakokban, valamint a háziorvosoknál lehet díjmentesen igényelni.

A védőoltás után nincsen határidő

Azok, akik átestek a vírusfertőzésen, egy meghatározott ideig érvényes védettségi igazolványt kaptak. Mindazok számára, akik igazoltan fertőzöttek voltak, hat hónapig érvényes a kártya. Míg azoké, akiknél utólag egy ellenanyag-vizsgálat bizonyította be, hogy átestek a betegségen, négy hónapig.

Ezzel ellentétben azoknál, akik beoltatták magukat, nem szerepel lejárati idő az igazolványon, csak a vakcina beadásának időpontja.

Fontos azonban, hogy aki nem megy el a második ­oltására, annál elvész a kártya érvényessége, azaz tőle megvonják a védettséggel járó jogosultságokat.

Az Európai Unió által megszabott szabályok alapján, az említett okmány három különféle módon bizonyíthatja a védettséget. Az irat annak állítható ki, aki megkapta az oltást, aki igazoltan átesett a fertőzésen, illetve aki negatív koronavírusteszttel rendelkezik. Végül nagyon fontos információ, a tagországok határozzák meg, mely vakcinát és milyen érvényességű tesztet fogadnak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában