Fejlesztés

2021.07.16. 07:00

Kutyafuttatóra, ATM-re és játszótérre is vágynak a lajosvárosiak

A helyiek szerint Eger déli részére sosem jutott ­annyi pénze az ­önkormányzatnak, mint a belvárosra vagy az északi lakótelepekre. A lajosvárosiak új közösségi tereket látnának szívesen.

Szabadi Martina Laura

20210715 Eger Elhanyagolt a bezárt Takarékszövetkezet épülete és környezete Egerben, a Mátyás Király úton Fotó: Berán Dániel BD Heves Megyei Hírlap HMH

Fotó: Berán Dániel

Korábban portálunk is megírta, s a közösségi oldalon nemrégiben újra felvetette a lajosvárosi Csontos Júlia, hogy dédelgetett álmuk egy kutyafuttató. A körzetben élők Sós Tamás és Komlósi Csaba képviselőktől kértek segítséget, mivel jelenleg nincs hova menniük az ebekkel.

Az ebtartók baráti társaságba szerveződtek

– Kezdetben egy kézilabdapályára jártunk csapatostul, a kedvenceink is nagyon megszerették egymás társaságát. Ahogy megérkezett a jó idő, a kamaszok egyre többet sportoltak ott, így másik területet kerestünk – mesélte Csontos Júlia.

– A rendszeresen sétáltatók csoportjával találtunk is egy salakos sportpályát, ahová alkalmanként gyerekek is jártak, így utánuk is takarítottunk. Összeszedtünk az energiaitalos dobozokat, a használt maszkokat. Sajnos egy környékbeli hölgy levelet írt az önkormányzatnak, s tájékoztatta a hivatalt arról, hogy a pályát használjuk. Habár azt úgy tudom, nem írta, hogy zavarnák az ebek, de a kapura időközben mégis lakat került. A pályát majd a sportiskola veszi majd birtokba.

Most úgy tűnik, e levél miatt nem mernek egyetlen terültet sem a rendelkezésünkre bocsátani, az önkormányzat attól tart, hogy a környékén lakókat zavarnák az ebek. Az egész érthetetlen, hiszen amellett, hogy a kutyák után takarítottunk, még mások szemetét is összeszedtük, ami korábban ott csúfoskodott. Soha senkinek nem lehetett velünk problémája – mondta.

Hozzátette, nagyon szeretnék, ha igazi kutyafuttató lenne a közelben, olyan, mint más városrészekben. A kedvenceiket télen-nyáron sétáltatni kell. Úgy tudja, talán a temető környékén lehetne ilyen, ám úgy tűnik, az önkormányzat költségvetéséből erre aligha futja a közeljövőben. Kiemelte, hogy ez nemcsak a kutyáiknak lenne jó, hanem nekik is. A társaságuk egyre bővül, a közös időtöltésnek közösségépítő ereje van. Ugyan olyan jól érzik magukat a tizenéves gazdák, mint az idősebbek, mindig vidám beszélgetés zajlik. Sőt, vannak anyák, akik kifejezetten szeretik állatbarát gyerekeiket a kutyás társaságba hordani.

A Lajosvárosban élőkben más igények is megfogalmazódtak. Volt olyan, aki arra panaszkodott, nemhogy kutyafuttató, egyetlen ATM sincs a környéken. Több szülő a modern játszótereket hiányolta, a fiatalok pedig a szabadidő- és kondiparkot. A környéken lakók egy része szerint nem igazán sikerült az önkormányzatnak közösségi tereket nyújtania a lajosvárosiak számára. Valahogy erre nem jut pénz, amit igazságtalannak éreznek, hiszen éppúgy egriek, mint a belvárosiak vagy a Felsővárosban élők.

Ismeri a problémákat az önkormányzati képviselő

– Mivel sokszor találkozom a lajosvárosiakkal, így tisztában vagyok az itteni problémákkal – mondta ifj. Sós Tamás képviselő. – Azt is tapasztalom azonban, hogy az emberek megértik, most nem tudunk annyi fejlesztést megvalósítani, mint szeretnénk. Képviselőként mégis jó érzéssel tölt el, hogy sokszor a legkisebb megoldások többet javítanak egy utca lakóinak a komfortérzetén, mint a több tízmilliós beruházások. Pillanatnyilag csak a Sparnál található bankautomata. Ez nem önkormányzati feladat, de igyekszem utánajárni a lehetőségeknek. A Coop Belga ABC ügyvezető igazgatójával tárgyaltam, aki hajlandóságot mutat egy bankautomata befogadására. Egy bank pedig szándéknyilatkozatot adott, így jelen állás szerint megoldódik az ügy.

A kutyafuttatónak négy javasolt helyszínt vizsgált meg az polgármesteri hivatal irodája, és a lajosvárosi temető feletti részen tartjuk lehetségesnek a kialakítását. Többször voltam kint, és minden második alkalommal találkoztam ott kutyát sétáltatókkal. Nemrég a városháza szakértőjével bejárást tartottunk ott – közölte. Kiemelte, hogy az elmúlt másfél évben már sikerült megoldani sok problémát.

A régi ATM a takarékszövetkezetnél volt. A probléma hamarosan megoldódhat Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szorgalmazzák a kívánt fejlesztéseket

– A Puky Miklós utcában a teljes vízvezetékcsere mellett kijavítottunk árokbedőléseket. A Mátyás király út 11. és 35. között valamennyi padot javítottuk, ugyanitt egy hosszabb korlátot helyeztünk ki, egy kisebb lépcsőt is rendbe tettünk. A Mátyás király út egy másik szakaszán a járda friss aszfaltot kapott. A Puky Miklós utca végén a focipálya bejáratát tettük rendbe. A Kölcsey téri játszótéren az elhasználódott elemek megújultak, ahogy a Deák Ferenc úti óvoda kerítése is. Csapadékvíz-elvezetéssel kiemelten igyekeztem foglalkozni, mert erre több panasz is érkezett. Számos csapadékcsatorna újult meg – sorolta ifj. Sós Tamás képviselő. Kiemelte, hogy sokat foglalkozott a közlekedéssel, lakossági fórumokon is. A Puky Miklós utcai változásokról lapunkban már többször beszámoltunk.

– Jó hír, hogy a Nagyváradi úti óvoda konyhájában egy 21 millió forintos fejlesztés valósult meg. Így egy korszerű főzőkonyha tudja a lajosvárosi gyerekeket melegétellel kiszolgálni. A régi közösségi házban, az egészségügyi központtal szemközt pedig a jövő év elején egy korszerű patika épül. A temető bővítése húszmillió forintból megtörtént, és szeretném, ha a csapadékvíz elvezetése is megoldódna. A Sas úti csomópont és a Külsősor utca megújítására közbeszerzés van folyamatban. A tavalyi sikertelen pályázat után az idén már eredményesek voltunk, így a Nagyváradi úti és a Faiskola 10. és a 6–8. közötti lépcsőig nyertünk pénzt járda korszerűsítésére – tette hozzá a városatya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában