közlekedés

2021.07.31. 07:00

Leáldozott a biciklik kora? Heves megyében is több az e-roller

Hazánkban is egyre népszerűbb az elektromos roller, az egész világot meghódító jármű iránt már nagyobb a kereslet, mint a hagyományos kerékpárokra.

Gidai Zsanett

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A járványhelyzet a közlekedési szokásainkat is megváltoztatta. Ezt az egyik internetes áruház eladási statisztikái is jól alátámasztják, kora tavasz óta több ezer elektromos rollert és hoverboardot, azaz elektromos gördeszkát vásároltak az online kereskedőnél. Míg lábbal hajtható rollerből jóval kevesebb fogy, mint elektromosból, kerékpárból még a hagyományos a népszerűbb – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményben. Kiderült, például az eMAG.hu-n még akkor is az elektromos roller a legnépszerűbb személyi jármű, ha a hagyományos kerékpárok eladását is beleszámítjuk az elektromos hajtásúak mellé.

Heves megyében sem alakulnak másként a számok, a vásárlási adatok alapján szűkebb hazánkban is jobban fogy az e-roller a hagyományos biciklinél. Az áruházban tíz százalékkal többen költötték a pénzüket rollerre.

– Az elektromos rollerek átlagára 2021 első félévében 133 ezer forint volt országos szinten. Heves megyében az ennél némileg olcsóbb rollerek a népszerűek, de nincs kiugróan nagy különbség az országos átlaghoz képest – árulták el érdeklődésünkre. Hozzátették, szűkebb hazánkban az elektromos rollerek 129 ezer forintos átlagáron értékesítettek 2021 első felében.

Kíváncsiak voltunk, hogy megyénkben mennyi közlekedési eszköz fogy az online kereskedőnél, pontos számokkal nem szolgálhattak, azonban azt elmondták, hogy nagyjából ugyanannyi kerékpár fogyott megyénkben, mint tavaly, ugyanakkor csaknem kétszer annyi elektromos rollert rendeltek az egyik népszerű internetes áruháztól idén a tavalyi év első hat hónapjához képest.2021 első fél évében a hoverboardok eladott darabszáma például elérte a hagyományos kerékpárokét Heves megyében, és a lábbal hajtott rollerek eladási számai is alig maradnak el ettől.

– Eddig világéletemben biciklit használtam, de mostanában elgondolkodtam, hogy jól jönne egy elektromos roller. Mivel „zöldnek” tartom magam, autót nem akarok vásárolni, mert szennyezi a környezetet, továbbá annyi üzemanyagot eszik, amennyit én közalkalmazottként nem tudok megfizetni.

A sok baleset és szabályszegő sofőrök hada teljesen elvette a kedvem a vezetéstől. Egyik ismerősömnek van e-rollere, és megengedte, hogy kipróbáljam. Szerelem volt első látásra és első érzésre.

Semmivel sem összehasonlítható utazási élményt kaptam.

Több előnye is van a biciklivel szemben, például, hogy nem kell a tárolóban hagynom, lelakatolnom, hanem simán betolhatom a lakásomba és nem kell egész nap kerülgetnem. A kerékpárral ellentétben hivatalos eseményekre is el tudok menni rollerrel csinibe, és nem kell félnem, hogy a ruhámba beleizzadok vagy összegyűrődik – sorolta az érveket az e-rollerek mellett egy egri fiatalember.

Dolgoznak a szabályozáson

Továbbra sincs egyértelmű szabályozás azzal kapcsolatban, hogy az e-rollereket milyen feltételekkel lehet használni. Egyelőre arról sincs döntés, hogy milyen járműnek minősül, és a KRESZ-ben sincs megemlítve, így hát tekinthetjük kerékpárnak vagy akár robogónak is. De itt felmerül az újabb probléma, hogy pontosan hol lehet ezeket használni, az úttesten, a járdán vagy a kerékpárúton? Továbbá az sem egyértelmű, hogy használatakor, kötelező-e bukósisakot viselni vagy kell-e hozzá jogosítvány. Több európai országban már meghozták a villanyrollerek közlekedésére vonatkozó szabályokat, hazánkban ez még várat magára.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában