Gárdonyi Géza Színház

2021.07.06. 07:00

Nem vállalhatnak rizikót, az egri színészek megélhetése forog kockán

A szerdai rendes egri közgyűlésen a Gárdonyi Géza Színház nonprofittá válását halasztó előterjesztéssel kapcsolatban Mirkóczki Zita arról is beszélt, hogy az egri teátrum jelenleg nem játszik, s az előadások hiánya miatt veszélyben van a színészek megélhetése. Az okokról a színház igazgatóját kérdeztük.

Szabadi Martina Laura

Blaskó Balázs szerint nem lettek volna annyian a bemutatókon, mint ősszel

Forrás: Archív fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Miskolcon és Kecskeméten nyitva a színház a közönség előtt, futnak előadások, mégpedig telt házzal – emelte ki Mirkóczki Zita tanácsnok a szerdai közgyűlésen. Mindebből kisebb vita kerekedett, néhány képviselő jelezte, hogy pénz nélkül nehéz lenne játszani.

– A közgyűlésen kipattant vita során a közös működtetési megállapodás körüli problémákról is beszéltek a képviselők, Mirkóczki Ádám polgármester elismerte, hogy a dokumentum még mindig nincs aláírva, a finanszírozás tekintetében egyeztetés folyik Fekete Péter államtitkár úrral.

Mivel azonban – az ország színházai közül egyedüliként – nincs működtetési szerződésünk, így az állami támogatásból egy forintot sem kaphattunk.

Az önkormányzattól érkezett százmillió forinttal csökkentett összeg, januártól a 117 alkalmazott fizetésére volt elég. Mivel azonban a színháznak nincs működő költségvetése, s a dologi kiadások soron nulla forint áll, így képtelenek lennénk egy-egy előadás fajlagos költségeit kifizetni – fogalmazott Blaskó Balázs, a Gárdonyi Géza Színház igazgatója.

Blaskó Balázs szerint nem lettek volna annyian a bemutatókon, mint ősszel
Archív fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Elmondása szerint például azokat a művészeket, akik számláznak a színház felé, ebből a költségvetési sorból lehet fizetni. A fajlagos költségekhez tartozik a zenekar, a karmester, a rendező, a tervezők, a vendégművészek gázsija is. A színházi évad gyakorlatilag majdnem véget ért, mire a járványügyi korlátozások egyáltalán lehetővé tették, hogy megnyíljon a nézőtér. A veszélyhelyzet alatt végig dolgozott a színház, online előadásokat is tartottunk, s pályázati pénzek segítségével elkészítettünk nem egy előadást, amelyek a következő évadban kerülnek közönség elé.

– Mirkóczki Zita képviselő asszony minden bizonnyal tisztában van ezekkel a tényekkel, de ha mégsem, nagyon szívesen nyújtottam volna felvilágosítást a közgyűlésen, ha meghívást kapok – húzta alá Blaskó Balázs. Hozzátette, ahogyan Földvári Győző is említést tett róla az ülésen, az önkormányzat valóban igyekszik minden, a létfenntartáshoz kapcsolódó kisebb kérésnek eleget tenni.

– Még ha lenne anyagi fedezete az előadások lejátszásának, akkor sem engedhetnénk meg magunknak, mert megítélhetetlen, hányan ülnének be a nézőtérre. Nem vagyunk gazdag színház, nem vállalhatunk rizikót. Nyár van, szabadtéri előadásokat szervez a Márai, az Agria Nyári Játékok és van még mit sorolni.

Gyakorlatilag felesleges lett volna belekezdenünk bármibe is, mert valószínűleg magas költségű előadásokat eredményezett volna, kis nézőszámmal.

Csak hiányt termeltünk volna. Ami még megfontolásra késztetett: a tizenkétezer körüli bérletesből a pandémia miatt 1492 maradt – a gyermek- és ifjúsági bérletek megváltását eleve nem engedélyezte a tankerület, a felnőttbérleteket pedig karácsony előtt nagyon sokan visszaváltották –, s vélhetően nem is mindegyikük rendelkezik még védettségi igazolvánnyal.

A társulatra – amely a múlt héten nagy sikerrel szerepelt a Szarvasi Vízi Színházban – várnak még vendégszereplések, s nagy örömmel készülünk a következő évadra.

Bemutatóinkra mindig meghívjuk a grémiumot. Szeretnénk, ha Mirkóczki Zita képviselő asszony, aki elégedetlenségét fejezte ki a munkánkkal kapcsolatban, személyesen győződne meg előadásaink minőségéről – zárta szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában