közlekedés

2021.07.10. 07:00

Zajlik az egri felújítás: megnéztük, mennyi idő eljutni a Sas utcától a Tetemvárig – Videó

Káosszal indult Egerben a Kertész utca régóta várt felújítása. Most, másfél héttel később azonban úgy tűnik, az embereknek sikerült megszokniuk a megváltozott forgalmi rendet, vagy egyszerűen csak elkerülik a kritikus útszakaszt.

Heol

Forrás: Heol.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, totális káosszal kezdődött június 28-án a megyeszékhely Kertész utcájának régóta várt teljes felújítása. A munkagépek a patakhídtól a teljesen lezárt Hadnagy utcában, a Mocsáry és a Kertész utca közötti szakaszon, s a Kertész és az Ostorosi utcai kereszteződésnél kezdték meg ténykedésüket. A beruházás ­megvalósítása a kivitelező tájékoztatása szerint másfél évig tart. A rekonstrukció idején az egyes útszakaszokat fokozatosan, szakaszosan zárják majd le.

A munkálatok első hetén tapasztalataink szerint a reggeli munkakezdés és a délutáni csúcsforgalom időszaka szinte elviselhetetlen közlekedési helyzetet idézett elő a korábban is nehezen autózható szakaszokon. A Sas utca hosszú részen bedugult a vasúti átjáró előtt a fényjelző készüléknél balra kanyarodni szándékozók miatt. Itt igen rövid ideig kapnak zöldet, s emiatt a járművek feltartották a Kistályai út irányába egyenesen haladó közlekedőket.

Sokak szerint a legnagyobb kavarodást korábban az okozta, hogy a járművezetők egy része fittyet hány a most kihelyezett jelzésekre. Mentek arra, amerre a saját szempontjukból kényelmesebbnek gondolták. Körülbelül másfél héttel a munkálatok után útnak eredtünk és megnéztük, mi a helyzet Eger autósközlekedésében. Tapasztalataink szerint a közlekedés sokat javult, a péntek reggeli nyolcórási csúcsban nem volt dugó, fennakadás sem a Sas, sem a Kertész, sem pedig a Vécsey utca környékén. A Sas utcától a Kertész utca felé haladva a kereszteződésben ugyan meggyűlt a bajunk a piros lámpával, ami hosszú percekre megfogott minket, de elmondható: ez okozta a legnagyobb fennakadást. Persze az a gondolat is megfordult a fejünkben, vajon hány autós változtatott útvonalat az utóbbi napokban azért, hogy elkerülje a már említett, kritikus útszakaszt.

A piros lámpa ellenére sikerült a Sas utcától kicsivel több mint 10 perc alatt eljutnunk egészen a Tetemvár utcáig, ahol –ahogy már megszokhattuk – szintén nagy forgalom várt minket a jól ismert Várállomásnál, a kereszteződésben.

Az egri közlekedéssel kapcsolatos tapasztalatokat, észrevételek várjuk a [email protected].

A legfontosabb változások

  • A Kertész utcában félpályás lezárás, az említett szakaszon a Kertész utca egyirányú lett az Ostorosi út irányába. Ostorosi út felől a behajtás tilos. Ennek a lezárásnak a terelő útja a Maklári út, amelyet az Ostorosi úton keresztül lehet elérni.
  • A Hadnagy utcában teljes útzár az említett szakaszon. Amint ez a szakasz elkészül, a következő két utca közötti rész (Kodály Z. – Hell M.) kerül ugyanilyen formában kivitelezésre.
  • A Mekcsey István utca említett szakaszán félpályás lezárás olyan formában, hogy az utca egyirányú lett a Szarvas tér irányából a vasúti átjáró irányába. A vasúti átjáró felől a behajtás tilos.
  • A Maklári út Szarvas tér és Frank Tivadar utca közötti szakaszát teljesen lezárták. Csak célforgalom céljából lehet behajtani. A Frank Tivadar utca és Hadnagy utca közötti szakaszán pedig félpályás lezárás van, úgy, hogy az említett szakaszon a Maklári út egyirányú lett a Hadnagy utca irányából a Frank Tivadar utca felé.
  • A Kertész utca Szarvas tér és Frank Tivadar utca közötti szakasza egyirányú maradt, azonban az iránya megfordításra került, tehát a Frank Tivadar utca felől lehet haladni a Szarvas tér irányába. Ez biztosítja azok közlekedését, akik a Maklári úton érkeznek a Hadnagy út felől és szeretnének továbbhajtani a Mekcsey István utcán keresztül a Bástya utca irányába.
  • A következő területeket érinti majd átalakítás, átépítés és felújítás az előttünk álló időszakban:

  • A Kertész út – Hadnagy utca csomópontján meglévő négyágú lámpás csomópont helyén egy körforgalmú csomópont épül.
  • A Kertész út- Frank Tivadar utca csomópontján meglévő háromágú csomópont helyén, szintén egy körforgalmú csomópont épül.
  • A Szarvas tér körforgalmú csomópontjánál a Diófa út becsatlakozó burkolata átépül, és szegélykorrekció készül majd a biztonságosabb közlekedés érdekében.
  • Ezzel párhuzamosan, a Frank Tivadar utca megnyitásra kerül a kerékpáros forgalom előtt.
  • A projekt az útfelújításon kívül tartalmazza: a gyalogátkelőhelyek biztonságos átépítését, a zöldfelületek rendezését, közműfelújításokat (gáz, ivóvíz, szennyvíz, csapadékvíz, elektromos közmű), járdák, valamint kerékpárforgalmi létesítmények építését és az autóbuszöblök szabványosítását is.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában