Környezetvédelem

2021.08.31. 14:00

80 tonna szeméttel tisztább a Tisza – Kiskörén különleges kiállítás nyílt

Nyolcvan tonna hulladék összegyűjtésével zárult az a háromoldalú összefogás, amelyet a Tiszai PET Kupa, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a The Coca-­Cola Foundation – a Coca-Cola­ globális alapítványa – indította útjára két éve. Az alapítvány 250 ezer dolláros támogatásából a Hulladékmentes Tisza program a rövid távú hulladékgyűjtésen túl sokkal többet adott a Tiszának és a résztvevőknek.

Molnár Helga

Az önkéntesek gyűjtő- és újrahasznosításra előkészítő munkájáról kiállítás is nyílt a rendezvény alkalmából

Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A hulladéktérképezéshez elindult a GPS-alapú nyomkövetés, kiépült az első Kiskörei Folyómentő Központ és a műanyag hasznos másodnyersanyagként a Plasztikkajak prototípusaiban öltött különleges formát. A sikerekkel a program kiérdemelte az újabb 150 ezer dolláros támogatást.

A Kiskörei Vízlépcsőnél ismerhették meg a Hulladékmentes Tisza program részleteit a meghívottak a múlt hét végén. Két éve minden korábbinál több uszadék és hulladék érkezett ide. A duzzasztómű felett kialakult hulladéktorlasz felülete elérte a 17 ezer négyzetmétert, vastagsága helyenként meghaladta a három métert. A helyzet felszámolása és hatékony kezelése érdekében fogott össze akkor a vízügyi, a civil és a vállalati oldal. Azóta folytatódott a védekezés, a kitermelt hulladék nagymértékű újrahasznosítása, és a rendszeres, nagyszabású takarításoknak köszönhetően teljesült a cél, 80 tonna folyami hulladék eltávolítása a folyóból és az árteréből.

A vízügy közreműködésének köszönhetően a Kiskörei Vízlépcső szomszédságában kiépült a PET Kupa első Folyómentő Központja, olyan közösségi tér és munkavégzésre alkalmas terület, ahol a hul­ladékkezelő és -válogató infrastruktúrának köszönhetően rendszeressé válhatott a szemét gondos szétválogatása, valamint újrahasznosításra való előkészítése.

– Hazai és nemzetközi tudás, tapasztalat is hozzájárult azokhoz a plasztikkajakokhoz, amelyek a program keretében készültek el, kizárólag a Tiszán összegyűjtött műanyag palackokból, másodlagos nyersanyagból – számolt be a program egyik különlegességéről Molnár Attila Dávid, a PET Kupa társalapítója. Mint mondta, egy-egy kajak létrehozásához csaknem háromszáz kilogramm hulladékot kellett összeszedni a folyó árteréből, amiből húsz kiló kajakalapanyagot, a HDPE típusú műanyagot válogatták ki. Több száz óra önkéntes munkába került, míg a szorgos kezek összegyűjtötték, átválogatták, mosták, ledarálták a hulladékot.

Az önkéntesek gyűjtő- és újrahasznosításra előkészítő munkájáról kiállítás is nyílt a rendezvény alkalmából
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A csomagolási hulladék jelentős gond a világban, és mi szeretnénk része lenni a megoldásnak – mondta Békefi László, a Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója. A Coca‑Cola 2018-ban indította el globális Hulladékmentes Világprogramját, melyben központi helyet foglalnak el az erre irányuló törekvések.

– Büszkeség, hogy a Hul­ladékmentes Tisza program fő célkitűzéseit az elmúlt két évben sikeresen megvalósítottuk, de nem állunk meg itt. A mostani 150 ezer dollár alapítványi támogatást olyan célokra akarjuk fordítani, amelyekkel hosszabb távon és kiemelten segíthetünk a környezet fenntarthatóságában. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a problémát ne csak tünetileg, hanem a forráshelyén is kezelni tudjuk. Az anyagi vállaláson túl munkatársaink aktív bevonásával továbbra is szeretnénk segíteni az önkéntes akciók sikerét – tette hozzá. Gyalai-Korpos Miklós projektkoordinátor elmondta, kétezer önkéntes munkaóra szükségeltetett a nyolcvan tonna szemét eltávolításához.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) igazgatója is értékelte a programot.

– A Hulladékmentes Tisza program nemcsak a gazdasági, állami és civil szféra együttműködésének kiváló példája, hanem az önkéntes és hivatásos környezetvédők összefogásában is példaértékű. A háromoldalú összefogás révén, az eredményes munkának köszönhetően, a korábbi állapotoknál sokkal tisztább Tiszát adhatunk vissza a vízitúrázóknak, a horgászoknak, a kirándulóknak, s a vadvilágnak, amivel növekszik a folyó menti régió idegenforgalmi értéke és vonzereje – emelte ki. Az eredményeket kiállítás formájában is megörökítették, amely megtekinthető a Kötivízig panorámatermében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában