Borászat

2021.08.29. 11:18

Az egri borok kiválóak és méltán világhírűek is

Nyitrai Zsolt név szerint is említette a Thummerer Pincészet borát, valamint dr. Lőrincz Györgynek a világ legjobb ötven vörösbora közé bekerült bikavérét.

S. S.

Fotó: Nemes Robert

Az agrárminiszter, dr. Nagy István nyitotta meg csütörtökön, már lapzártánk után a jubileumi, XXV. Egri Bikavér Ünnepet a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben. A miniszter szólt a szüreti munka különös nehézségeiről, amelyet a járványhelyzet idézett elő.

– Ez az este annak is az ünnepe, hogy nem üres a pohár, hanem van benne, mert szőlészeink, borászaink dolgoztak, tették a dolgukat – fogalmazott.

Nagy István bejelentette: újabb 1,5 milliárd forintos támogatást biztosít a kormányzat a járvány következtében nehéz helyzetbe került borászoknak. Közölte azt is, hogy bormarketingkampányt indítanak, s erre 800 millió forintot fordítanak.

Köszöntötte a bikavérünnep résztvevőit dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője, Mirkóczki Ádám, a megyeszékhely polgármestere, valamint Simkó Zoltán, az Egri hegyközség elnöke.

Nyitrai Zsolt felhívta a figyelmet azokra a nemzetközi sikerekre, amelyeket az egri borok értek el a közelmúltban. Név szerint is említette a Thummerer Pincészet borát, valamint dr. Lőrincz Györgynek a világ legjobb ötven vörösbora közé bekerült bikavérét. Megfogalmazása szerint ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy az egri borok nemcsak hogy kiválóak, de világhírűek is.

 

A megyeszékhely polgármestere arról beszélt, hogy néhány hónapja még nagy volt a bizonytalanság a borünnep megrendezését illetően. Rácáfolt azonban minden kételyre az a nagy egri összefogás, amelynek köszönhetően megrendezhetővé vált a régió legnagyobb borfesztiválja.

Simkó Zoltán hegyközségi elnök szavai szerint ezek az ünnepek ősidők óta színesebbé teszik az emberek életét. A pandémia sajnos a kisebb borászatokat ellehetetlenítette, nehéz talpra állniuk. – Most azonban azt kérem, hogy a felhőtlen szórakozásé legyen a főszerep, és ne a panaszkodásé, mert minden nehézség ellenére hatalmas érték van az egri borászatokban – fogalmazott.

A megnyitó részeként az Egri Csillagok Népdalkör és a felsőtárkányi néptáncegyüttes mutatott be nagy tetszéssel fogadott műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában