turizmus

2021.08.05. 14:00

Bizonytalanság övezi az utószezont – kevesebb vendég érkezett Heves megyébe

A nyár egy jelentős része már eltelt, így érdemes összegezni. A szállásadókat a tapasztalataikról kérdeztük, illetve arról, milyen várakozásokkal tekintenek az ünnepi hétvégére és az utószezonra.

Molnár Helga

20210803 - Nyári szállásfoglal, pihenés a Hotel Eger & Parkban, Egerben (turizmus, vendég, wellness) - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Hosszú hónapok bezártsága után bizonyára sokan vágynak a kikapcsolódásra, a pihenésre. Harmati Judit, a Hotel Eger & Park igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az eddigi hónapok forgalma a tavalyival összehasonlítva gyengébbnek mutatkozik.

– Négy-öt százalékkal kevesebben érkeztek hozzánk. Vendégeink 83 százaléka magyar, a külföldiek túlnyomó többségben szlovákok és németek – taglalta.

Hozzátette, a beszerzési árak növekedése és a képzett munkaerő bérigénye miatt ők is áremelésre kényszerültek. Mint mondta, a vendégek kivárnak, óvatosabbak. Az augusztus 20-ai hosszú hétvégére másfél héttel ezelőtt kezdődött el növekedni a foglalások száma.

– Konferenciánk egyelőre egy volt, esküvőkben viszont bővelkedtünk, az elhalasztott lakodalmak feltorlódtak – fűzte hozzá.

Az ősszel kapcsolatban elmondta, rengeteg még a kérdőjel, sokan tartanak a járvány negyedik hullámától, így a rendezvényszervezők is óvatosan terveznek. Szavai szerint jól jönne számukra egy forgatókönyv, mely azt taglalja, a vírus esetleges előretörésével milyen szigorításokra számíthatnak. Összességében bizakodnak, eddig jók az eredményeik, de emellett sok nyitott kérdésre várják a választ.

Készítik a szobát a Hotel Egerben. Itt javarészt magyarok pihennek
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Virág Tamás egri apart­mantulajdonos hasonlóképpen bizonytalan. Úgy látja, a tavalyi foglalási számokat idén is „megugorhatják”, de a koronavírus előtti időkhöz képest hatvan-hetven százalékos a visszaesés.

– A július döcögősen indult, jöttek ugyan lengyel vendégek, de ők is jóval kevesebben. Reméljük, az augusztus remek lesz, illetve bízunk egy jó utószezonban is – hangsúlyozta.

A mátrafüredi Avar Hotel tulajdonosa, Nehéz Tamás érdeklődésünkre elmondta, a július első két hete gyengébb volt, ellentétben a rá következő két héttel, melyek már sokkal erősebbeknek mutatkoztak.

– Az augusztus is hasonlóan elég telített lehet, a huszadikai hétvége mérlege azonban még várat magára – tette hozzá.

Kérdeztük arról is, milyen a belföldi, illetve a külföldi turisták aránya. Nehéz Tamás elmondta, hozzájuk eddig kizárólag a határokon belülről érkeztek vendégek.

– Az utószezonra, őszre nem mernék jóslatokba bocsátkozni, nem a mi kezünkben van a sorsunk. Egyébként a szeptember, ha minden rendben zajlik, a konferenciák időszaka lehet. Hozzáteszem, minden forgatókönyvre felkészülünk – hangsúlyozta a szállodatulajdonos.

Helyzetkép az ágazat elmúlt évéről

A Központi Statisztikai Hivatal kiadott egy kiadványt Helyzetkép a turizmus, vendéglátás ágazatról, 2020 címmel.

A nemrégiben napvilágot látott anyagban összefoglalják, hogy a járvány és az azzal összefüggő korlátozó intézkedések az év jelentős részében markáns visszaesést okoztak e területeken is. Ennek hatására a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értéke az előzetes becslések alapján 32 százalékkal csökkent az előző esztendőhöz képest.

Ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 57 százalékkal visszaesett 2019-hez képest. A vendégforgalom 72 százalékát a belföldi vendégek éjszakái tették ki, vagyis elmaradoztak a külföldiek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában