Fűtési szezon

2021.08.29. 15:30

Érdemes lehet áttérni a gázfűtésre Heves megyében is

Hamarosan beköszönt a fűtési szezon. Egyre többen úgy számolnak, érdemesebb gázt használni, mert a tűzifa már nem olcsóbb. Sok a vesződség vele, s az sem mellékes, hogy a gázfűtés sokkal környezetkímélőbb.

Barta Katalin

Egyre többen választják a fa helyett a gázfűtést. Kényelmesebb, mint a szilárd tüzelés

Fotó: Beküldött

Olvasóinkkal beszélgetve arra jutottunk, lassan nem érdemes fával fűteni. László azt mondja, idén már nem is rendeltek tavasszal tűzifát, mivel az előző éviből is megmaradt pár köbméternyi. Két éve vásároltak egy új, takarékos gázkazánt, s úgy tapasztalták, ez jóval komfortosabb megoldás, és a fűtési költségek sem magasabbak.

– A vegyes tüzelésű kazánunkat csak az őszi, tavaszi hűvösebb napokon használjuk. Abban égetjük el a kerti metszésből származó gallyakat, a dióhéjat. Ha beköszönnek a tartós mínuszok, csak gázzal fűtünk. Kényelmesebb, olcsóbb is, jól szabályozható a hőmérséklet – magyarázza.

Sokan pályáznak szociális tűzifára

Az önkormányzatok a napokban nyújtják be pályázatukat a szociális tűzifára. Sirokban már döntöttek arról, újra a maximális mennyiséget, 234 köbméter kemény lombos fát igényelnek, s biztosítják az önerőt. Ez a szállítással együtt nagyjából 1,5 millió forint. Ezt az összeget már a költségvetés készítésekor betervezték.

A legtöbb megyénkben található településen – így Parádon Kerecsenden is – ezen a héten pályáznak. A program során a Belügyminisztérium minden évben meghatározott keretet biztosít, és a helyhatóságok a rendeleteik alapján osztják szét a szociális tűzifát. Idén ötmilliárd forint a keret, s augusztus 31-ig lehet pályázni.

Természetesen sok családnak marad a szilárd tüzelés, mivel nincs pénzük a gáz bekötésére, s a mai szigorú szabványnak megfelelő gázkazán megvásárlására. Sándor azt meséli, latolgatták már a családban a váltást, de a beruházás több százezer forintra rúgna.

A konvektoros megoldás három-négyszázezer körül lenne, a központi fűtés ennek többszöröse.

Egy kondenzációs kazán üzembe helyezése majdnem másfél millió forintba kerülne. Marad tehát a fa.

– Idén méteres akácot és tölgyet rendeltünk erdei köbméterenként 25 ezer forintért, ami januárban kiegészül az önkormányzat által juttatott szociális tűzifával. A rokonok segítettek felhasogatni, így kellőképpen kiszárad a fűtési szezonra. Idén egyébként pár ezer forinttal olcsóbb a fa, mint tavaly. A tekézett fáért 28 ezer, míg a hasogatottért 31 ezer forintot kértek volna – teszi hozzá.

Egyre többen választják a fa helyett a gázfűtést. Kényelmesebb, mint a szilárd tüzelés
Fotó: Beküldött

Megyénk falvaiban is egyre többen térnek át a gáz használatára. Forgó Gábor, Mátra­derecske polgármestere érdeklődésünkre úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két évben sok család döntött úgy, hogy csatlakozik a hálózatra, megvásárolja a korszerűbb kazánok egyikét, és elhagyja a fával tüzelést.

– Ennek oka az, hogy árban valóban nincs különbség mára a két fűtőanyag között, másrészt az idősebbeknek mindenképp kényelmesebb a korszerűbb fűtési mód. Hosszú távon egészen bizonyosan megtérül az átállás. Nálunk különösen fontos a levegő minősége is, hiszen gyógyhelynek számítunk – nyilatkozta.

Tény, hogy mindenki érdeke az lenne, ha nőne a gázzal vagy egyéb környezetkímélő anyaggal fűtő családok száma. A Levegő Munkacsoport több alkalommal is arra hívta fel a figyelmet, hogy hazánkban a lakossági fűtés során keletkezik a légszennyezést súlyosbító finom részecskék 83 százaléka. Ezek súlyos betegségeket okoznak.

Lukács András, a ­Levegő Munkacsoport elnöke azt hangsúlyozta, hogy a környezetkímélőbb fűtési módok elterjesztésére költött pénz megtérülne.

Ha javul a lakosság egészsége, akkor jobb az ország jövedelemtermelő képessége, az egészségbiztosítás költségei pedig csökkennek.

Részben ezt a korszerűsítést szolgálhatják azok a kedvező kamatozású kormányzati hitelek is, amelyeket a lakások, házak felújítására fordíthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában