program

2021.08.25. 15:17

Külhoniak találkoztak anyaországi diákokkal a Határtalanul középiskolai vetélkedőn

A Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából Noszvajon találkozhattak azok a külhoni és anyaországi középiskolások, akik a legjobbak lettek a mintegy 112 ezer diákot megmozgató Határtalanul középiskolai vetélkedőn.

M. H.

2021.08.25 - Honfoglaló táborban találkoznak a Határtalanul vetélkedő nyertes fiataljai - Noszvaj - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Mintegy négyszáz külhoni és anyaországi diák, valamint pedagógus érkezett a Honfoglaló táborba, amely szerdán 11 órakor nyílt meg hivatalosan Tündérkert Hotelben.

A jelenlévőket dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa köszöntötte.

– A 2010-ben indított Határtalanul program célkitűzése, hogy a magyarországi közoktatásban tanuló minden fiatal legalább egyszer eljusson a magyarok lakta külföldi régiók egyikébe – emlékeztetett.

A Határtalanul program 2010-ben indult el, és rendkívül sikeres, ennek révén minden évben több tízezer fiatal utazhat a határon túlra – közölte a Honfoglaló táborban dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos. Mint mondta, a koronavírus-járvány miatt a program megnehezült, az utazások sok esetben nem valósulhattak meg, ezért az államtitkárság úgy döntött, kibővítik a Határtalanul nevű vetélkedőt.

– Több mint 112 ezer fiatal játszott e programban a Kárpát-medencéből – tette hozzá. A nyertes diákok társaságában arról beszélt még a biztos, hogy csak az élővé tett tudással és annak átadásával tartható fenn a magyar nemzet, amely több mint ezeréves államisággal büszkélkedhet.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság első alkalommal 2019-ben hirdette meg a Határtalanul középiskolai vetélkedőt. Erre külhoni és anyaországi középiskolai osztályok jelentkezhettek és mérhették össze a tudásukat történelemből, irodalomból, földrajzból, néprajzból, a Kárpát-medence tájainak, kultúrájának ismeretéből. A döntőbe jutott osztályok három fordulóban mérték össze tudásukat, és a zsűri elbírálta a korábban beküldött bemutatkozó filmjeiket is. A nyertes a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata lett. A legjobb osztály egymilliót, a dobogósok 300-300 ezer forintot nyertek, de a fődíjon kívül is több mint ezer díjat és ajándékot osztottak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában