Szórakozás

2021.08.26. 19:16

Megnyílt a XXV. Egri Bikavér Ünnep az Érsekkertben (fotók)

Csütörtökön este ünnepélyesen megnyitották a jubileumi, XXV. Egri Bikavér Ünnepet a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben.

S. S.

Az agrárminiszter, dr. Nagy István nyitotta meg csütörtökön este a jubileumi, 25. Egri Bikavér Ünnepet a Szmrecsányi Lajos Érsekkertben. A miniszter szólt a szüreti munka különös nehézségeiről, amit a járványhelyzet idézett elő. Megfogalmazása szerint a szőlészek és borászok tették a dolgukat, nem home officeban dolgoztak, s ennek köszönhetően lehet most koccintásra emelt poharában tavalyi bor.

- Ez az este annak is az ünnepe, hogy nem üres a pohár, hanem van benne, mert szőlészeink,borászaink dolgoztak, tették a dolgukat – fogalmazott.

 

Nagy István bejelentette: újabb 1,5 milliárd forint összértékű támogatást biztosít a kormányzat a járvány következtében nehéz helyzetbe került borászoknak. Közölte azt is, hogy bormarketinget indítanak, s erre 800 millió forintot fordítanak.

Köszöntötte a Bikavér Ünnep résztvevőit dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője, Mirkóczki Ádám, a megyeszékhely polgármestere, valamint Simkó Zoltán, az Egri hegyközség elnöke.

Nyitrai Zsolt felhívta a figyelmet azokra a nemzetközi sikerekre, amelyeket az egri borok értek el a közelmúltban. Név szerint is említette a Thummerer Pincészet borát, valamint Lőrincz Györgynek a világ legjobb ötven vörösbora közé bekerült bikavérét. Megfogalmazása szerint ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy az egri borok nem csak, hogy kiválóak, de világhírűek is.

Az országgyűlési képviselő köszöntőjében kezdeményezte, hogy az önkormányzat, egyeztetve az érintettekkel készítsen elő egy előterjesztést, ami egy marketing tevékenységre irányul: az Egri Borvidék palackjához hasonlóan alkossák meg borospoharukat is.

Mirkóczki Ádám polgármester arról beszélt, hogy néhány hónapja még nagy volt a bizonytalanság a borünnep megrendezését illetően. Rácáfolt azonban minden kételyre az a nagy egri összefogás, aminek köszönhetően megrendezhetővé vált a régió legnagyobb borfesztiválja.

Simkó Zoltán hegyközségi elnök szavai szerint ezek az ünnepek ősidők óta színesebbé teszik az emberek életét. A pandémia sajnos a kisebb borászatokat ellehetetlenítette, nehéz talpraállás vár rájuk.

- Most azonban azt kérem, hogy a felhőtlen szórakozásé legyen a főszerep és ne a panaszkodásé. Azt kell látnunk, hogy minden nehézség ellenére hatalmas érték van az egri borászatokban – fogalmazott.

A hivatalos megnyitó részeként az Egri Csillagok Népdalkör és a felsőtárkányi néptáncegyüttes mutatott be nagy tetszéssel fogadott műsort.

Az idei rendezvénynek a szervezők szerint is az jelenti a különlegességét, hogy a vírushelyzet miatt tavaly kicsit visszafogottabb esemény után ismét a teljes formájában várja az érdeklődőket a régió legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja. A nagyszínpados, ingyenesen megtekinthető koncertek mellett a kisebb színpadon egri vagy egri kötődésű zenekarok játszanak. Harmincöt pincészet több mint kétszáz féle bort kínál, köztük egytől-egyig kiemelkedő minőségű Egri Bikavéreket. A bikavérekhez készült egyedi, csakis a borfesztiválra kreált ételkülönlegességek pedig csak fokozzák a gasztronómiai élményt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában