autósok

2021.08.15. 15:07

Nem érdemes spórolni az autók javítási költségein

A közúti forgalomban csak kifogástalan állapotú autóknak lenne szabad részt venni. Ám a honi gépkocsiállomány elöregedett, s nem ritka a száz sebből vérző jármű sem. Akik a meghibásodott autó javításán akarnak spórolni, pórul is járhatnak.

Sike Sándor

20210811 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Autószerelő műhely riport.

Fotó: Huszár Márk

Több olvasónk is felvetette, hogy eltérő színvonalú szolgáltatást nyújtanak, és nagyon különböző szerelési díjakat számolnak fel az elvégzett munkáért az autójavító műhelyek. Az egri Tóth Róbert a Heolnak arról beszélt, hogy néhány évtizede kocsival közlekedik. Ez idő alatt megtapasztalt ezt-azt.

– Egy alkalommal várakozásmentes gyorsjavítást ígért egy sufniszervizes – közölte. – A gyorsasággal nem volt baj, az árral is csak részben, hiszen olyan alkatrészcserét is felszámolt a „szaki”, ami nem történt meg. Ám a következményekkel több gond volt.

A szerelő azt mondta, hogy két gyújtótrafót cserélt bontottból, illetve kitisztították vegyszeresen az alapjárati jeladót. Utóbbi okozta később azt a zárlatot, ami tönkretette a motorvezérlő elektronikát. Jó százezer forintot bukott a gyorsaságon és az alacsony árfekvésen a hozzá nem értő szerelőnek köszönhetően.

– Mellékesen jegyzem meg, hogy a két trafót biztosan nem cserélték ki. Az autóban lévő négy trafón lévő címkék azonos fakultsága erről árulkodott – tette hozzá olvasónk.

Az egri Papp Autóház Kft. tulajdonos ügyvezetője, Papp Andrea kérdésünkre kifejtette: náluk kéthetes várakozás után kerülnek sorra a javításra váró járművek. Fogyasztóbarát árakkal tudnak javítást vállalni, ami abból fakad, hogy nem szakszervizként dolgoznak. A szakszervizeknek ugyanis a protokoll szerint egy sor olyan eljárást is el kell végezniük, ami növeli a költségeket.

Az egri Papp Autóház ugyan nem márkaszerviz, de a szakszerűséget a legfontosabbnak tartják Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

 

A cégvezető szerint a járvány miatti veszélyhelyzet okán megváltoztatott műszaki vizsgáztatási határidő nem okoz olyan problémát, hogy a szeptember 5-i határidő előtt zsúfoltsággal kelljen számolni. Az autóház ügyfélköréhez tartozó autósok nem halogatják szeptemberig a lejárt műszakis kocsijuk vizsgáztatását.

– A mi ügyfeleink időben gondoskodnak arról, hogy biztonságosan, jó műszaki állapotú járművel vegyenek részt a forgalomban – jelentette ki.

Ugyancsak nincs többletdolguk a külföldről behozott használt járművek miatt – tudtuk meg. Ismeretes, hogy az utóbbi időkben lényegesen megnőtt a használt autók magánimportja. Ezeknek a hazai forgalomba helyezése, beleértve az eredetiségvizsgálatot és a műszaki vizsgáztatást, csak a nemzeti közlekedési hatóság telephelyein, Egerben, a Faiskola utcában történhet. Így az autóháznak nincs vele dolga.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában