Vélemény

2021.08.28. 11:30

Olvasóink többsége egyetértett az egri fogvatartottak fogalkoztatásával

Nagy visszhangot váltott ki olvasóinkból egy korábbi cikkünk, miszerint fogvatartottak tették rendbe az Érsekkertet, az Egri Bikvaér Ünnep előkészületeként.

Heol

2021.08.23 - A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet női fogvatartottai takarítanak az Érsekkertben - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A minap jelent meg oldalunkon egy cikk, miszerint fogvatortottaknak kellett előkészíteniük a terepet az Egri Bikavér Ünnepre. Olvasóink hol lelkes egyetértésüket, hol rosszallásukat fejezték ki a hír hallatán Facebook-bejegyzésünk alatt.

A kommentekből jól tükröződik, mit is gondolnak olvasóink. Azt elöljáróban mindenképp le lehet szögezni, hogy többségük jó ötletnek tartja a fogvatartottak foglakoztatását, összességében hasznosnak ítéli meg a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet által 2008-ban elindított Börtön a városért programot, melynek célja, hogy erősítse mind a fogvatartottak, mind az intézet közösségi szerepvállalását, elősegítse az elítéltek reintegrációját.

Volt, akinek hozzászólását agresszív elítélés határozta meg, míg akadt olyan is, aki igazságtalannak látta a fogvatartottak helyzetét. Többen úgy ítélték meg, hogy a raboknak mindenképp jót tesz, hogy rövid időre kimozdulhatnak a négy fal közül, ráadásul így valóban hasznára válhatnak a társadalomnak: „Szerintem a rabok örülnek, hogy egy kicsit a börtön falain kívül lehetnek. Szívesebben dolgoznak itt, mint bent.”

A véleményeket olvasva hamar feltűnik, hogy a kommentelők hajlamosak elfelejteni, hogy mindez egy program keretein belül valósulhatott meg, melynek – mint fentebb felidéztük – a fogvatartottak reintegráiója is célja. Sokan nem láttak tovább annál, hogy a raboknak közösségi munkát kell végezni, s magát az ötletet radikálisan ítélték meg: „Embertelen bánásmód”.

Egy másik olvasónk is kifejezetten elítélte mindezt: „A város dolga lenne ez, de persze rabszolgákkal olcsóbb, mintha fizetni kéne.”

Nem meglepő módon azonban a döntő többség elismerően és egyetértően fogalmazott, a programot hasznosnak ítélte meg és a mukára fogást igazságosnak látta:

„Fizetünk éppen eleget a rabok utan az ingyen életért. Szóval, nem dolgoztak ingyen, sőt! Ráadásul nem rabszolgák, több joguk van, mint nekünk!”

„Többe kerül a napi ellátásuk, mint egy betegnek a kórházban. Igen, takarítsanak nyugodtan, meg nekik is jó volt kijönni.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában