adok-kapok

2021.08.13. 07:00

Politikai indulatot kelt az egri játszótér ügye

Ahogy arról már beszámoltunk, az Érsekkertbe tervezett játszótér elbírálása indulatokat generált az egri közéletben. Erre reagált Kovács Cs. Tamás (Fidesz–KDNP) képviselő is kedd este, aki a játszótér ötletét támogatta, Mirkóczki Ádám polgármester vezetési stílusát viszont elítélte, s a közgyűlésen kibontakozott vitát is felmelegítette. A polgármester levélben reagált a játszóteret ért bírálatokra.

Szabadi Martina Laura

A látványterv szerint így festene a játszótér

Forrás: Eger.hu

A rendkívüli közgyűlést követően írta meg a véleményét Kovács Cs. Tamás képviselő:

„Egriként, a körzet lakosaként és annak képviselőjeként megdöbbenve olvastam, hogy a Tervtanács elutasította az Érsekkertbe, ­pályázati forrásból tervezett játszótér ötletét. A korábbi években is többször hangsúlyoztuk, hogy szeretnénk, ha az a bizonyos nagybetűvel emlegetett játszótér, a „városunk tüdejét” jelentő Érsekkertben valósulna meg. Egy minőségi, divatos jelzővel, XXI. századi, modern, minden igényt kiszolgáló játszótér kialakítása sajnos több tízmillió forintba kerül, de egy olyan városban, mint Eger, minden túlzás nélkül mondhatjuk: ez jár.

Bár a park teljes megújulására irányuló pályázatunkra Eger nem kapott pénzt 2016-ban, de a tervezés megtörtént. A körzet képviselőjeként továbbra is célom, hogy az Érsekkertet fejlesszük, ha lehet egyben, ha nem, akkor elemenként, lépésenként. Ebbe sorba illeszkedik a 2019-ben elnyert, kormányzati forrásból létrejött kondipark, az ugyancsak kormányzati programmal és városi finanszírozásból megvalósuló futókör és a mostani, Szerencsejáték Zrt. finanszírozta játszótér is.

Kérdés, illik-e a park környezetébe a játszóhely Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Csalódottan olvastam a sorokat, hogy az utóbbi nem valósulhat meg. Utánajárva a dolognak kiderült, hogy a Tervtanács nem elutasította a játszótér ötletét, hanem annak a koncepciónak, amit a tisztelt grémium elé raktak, az átdolgozását javasolták Eger Megyei Jogú Városának. A történet pikantériája, hogy ezen tanács tagjai között Eger két korábbi és jelenlegi főépítésze is megtalálható. Utóbbi állítólag ugyancsak nem tudott a beadott tervről, a szakmai bizonytalanságot azonban felülírta a baloldali városvezetés akarata: nem szavazhatott csakis igennel.

A keddi rendkívüli bizottsági ülésen kiderült, hogy a tervekről az ilyen ügyekért felelős szakbizottság, a városi szociális, urbanisztikai és kulturális bizottság baloldali elnöke, Mirkóczki Zita, az ugyancsak baloldali Berecz Mátyás, és momentumos Keresztes Zoltán sem tudtak. Sőt, arról sem, hogy azt az Érsekkertbe szerette volna egy személyben a polgármester. Az már egy másik kérdés, hogy a körzet megválasztott képviselőjét is illene bevonni az ilyen fejlesztésekbe.

Ezzel szemben a kommunikáció az, hogy a „gonosz Tervtanács” elutasította a baloldali városvezetés játszótérötletét, mártírt kreálva a – „mennyi munkája van benne” – polgármesterből. Ugyanezen logika mentén az egyszemélyi döntések és ötletelések átgondolatlan világa rajzolódott ki a mai közgyűlésen is. A baloldali frakció tagjai sem tudtak arról, hogy a napelemparkra szánt 1,3 milliárd forintot egy személyben szeretné átcsoportosítani a polgármester. Ehelyett sértődötten fenyegetőzött: nem szeretnénk, hogy a város fejlődjön. Az ilyen hozzáállás és vagdalkozás helyett jó lenne egyeztetni és elkerülni a szakmai hiányosságokat, amit egy szakbizottság joggal kritizál. A lényeg, kedves többségi baloldali városvezetés: legyen játszótér az Érsekkertben!

Az önkormányzati képviselő írására lapunknak eljuttatott levelében a következőképp reagált Mirkóczki Ádám polgármester:

„Az érsekkerti játszótérről utoljára: sokan, sokféleképp értelmezik, értékelik az Érsekkertbe tervezett játszótér körülményeit. Nagyon röviden összefoglalom a lényeget. A polgármester egyetlen „bűne”, hogy Eger számára kilobbizta a Szerencsejáték Zrt.-nél, hogy városunkat válasszák egy új játszótér megépítésére. Ez egy felajánlás, ha úgy tetszik, egy ajándék lett volna számunkra. Tehát vagy elfogadjuk ezt az ajándékot vagy nem, és akkor viszik másik városba. Ebből következik, hogy nem mi vagyunk a tervezők, sem a beruházók, sem a kivitelezők. Tehát nem volt mód és lehetőség beleszólni sem az anyagválasztásba, sem a színek összeállításába. Csak a helyszínt kellett megadnunk – ez lett volna az Érsekkert – és a játszótér tematikáját – erre választottuk az Egri Csillagokat.

A látványterv szerint így festene a játszótér Fotó: Eger.hu

Az anyagválasztásnál megjegyzem, hogy nem gagyi és nem fröccsöntött műanyagról van szó, hanem méregdrága TÜV engedélyes anyagokról, amelyek több millió forintba kerülnek játékelemenként. Ez a játszótér a fogyatékkal élő gyermekek számára is teljes biztonsággal használható lenne. A Tervtanács tudott arról, hogy nem lehetséges az újratervezés, mert az elemek gyártása már folyamatban van. Ennek ellenére döntöttek úgy ahogy, és ennek ellenére javasolták az újratervezést vagy a másik helyszín kiválasztását. Mivel az újratervezés nem lehetséges, csak az új helyszín jöhet szóba. Ezek után vagy hozzájárul a Szerencsejáték Zrt. egy új helyszínen történő megépítéshez – ezen dolgozom –, vagy végérvényesen elbukta Eger ezt a 40 milliós játszóteret.

Végezetül, megértve, de el nem fogadva a Tervtanács szakmai álláspontját, végtelenül sajnálom, hogy ezt a döntést hozták, és még inkább sajnálni fogom, ha Eger elesik ettől a játszótértől, remélem, nem így lesz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában