pályázat

2021.08.21. 15:31

Újra otthonukra találtak a volt bányászat emlékei Egercsehiben

Sokan adták össze a bányászati és néprajzi tárlat tárgyait, amelyek az ­egykori egercsehi bányászéletből maradtak meg.

Tóth Balázs

A kiállításon régi kitüntetések, egyenruhák, lámpák, söröskorsók és egyéb eszközök is láthatók Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Sokévnyi sikertelen pályázás után ismét lesz állandó bányászati kiállítás a községben. Az Egercsehi Bányász Baráti Kör Egyesület hatmillió forintos hazai és 15 ezer eurós uniós, határon átnyúló pályázat révén újíthatott föl egy önkormányzati épületet, amely ezentúl helyet ad a bányászati emlékeknek.

– Az egyesületnek az alapításakor egyik fontos célja volt, hogy a bányászat tárgyi, szellemi emlékeit megőrizzük – mondta Nagy Lajos, az egyesület elnöke. – Sokáig a kultúrház adott otthont a tárgyaknak, de az épület rossz állapotba került. Akkor néztük ki helyszínnek a régi sportöltözőt. Terveket készítettünk, megszereztük az építési engedélyt, de nem volt megfelelő pályázat. Elment az idő, az épületből fociöltöző lett, de megkaptuk helyette a régi kazánházat. Ez nem került a tulajdonunkba, de az egyesület ilyen célra átalakíthatta, berendezhette a bányászati és helytörténeti, néprajzi múzeumot. Örülünk, hogy legalább egy helyre került minden.

A kiállításon régi kitüntetések, egyenruhák, lámpák, söröskorsók és egyéb eszközök is láthatók
Fotó: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az épületet hazai pályázatból újították föl, de annyi pénzt nem nyertek, hogy a tetőt kicseréljék, most árgus szemekkel figyelik a lehetőségét. A másik, Via Carpatia pályázaton a szlovákiai Csucsommal indultak. E kiírást Schmetzné dr. Balogh Szilvia elnökségi tag fedezte föl, ehhez az elnök kapcsolatain keresztül egy órán belül megvolt a partner.

Selejtezésből megmentett darabok, elvtársi ajándékok másolatai

Ökrös Imre üres oldali tartókötelet, összekötő darabot, amerikánert, tűzoltó vödröt, szalaggörgőt, a felesége függönyöket adott a kiállításhoz. Számos tárgyat a járandósági szénben talált, sokat a leselejtezésre váró dolgok közül mentett ki.

– Régen Rákosi és Sztálin elvtársak születésnapjára ajándékot kellett készíteni, túlórázni is kellett, hogy elkészítsük ezeket, kis csillét, karbidlámpát. Csináltunk ilyeneket az ajándéknak, de magunknak is – mondta Ökrös Imre.

Nyerges Andor is számos emléket őriz otthon, komplett bányászati kitüntetés-gyűjteménnyel rendelkezik, dolgozói, bányamentői munkájáért kapta ezeket. Legbüszkébb a Kiváló Bányász díjra. Bányaméréssel is foglalkozott, emellett egy pár ilyen műszert is a múzeumra hagyna, ha eljön az ideje.

– Csucsom Rozsnyó mellett van, a rozsnyói templomban van egy Mettercia kép Szent Annával, a kis Jézussal és Máriával, amelynek háttere a környék ércbányászatának technológiáját mutatja be. Ez a technológia Csucsomban található. Ők meg is csinálták, mi hozzáértőkkel megterveztettük a kiállítást, összegyűjtöttük a tárgyakat, a kiállítást a hónap végén nyitjuk meg. Mivel az épületben nagy volt a páratartalom, két klímát is beszereltünk. Ehhez jön még az épület mellett egy terasz létesítése – tette hozzá Nagy Lajos. Az egyesület igyekszik a falu javát szolgálni, bármit nyernek, az helyben marad. Munkájukat dicséri a park, a templom harangjátéka.

Schmetzné dr. Balogh Szilvia szerint a tárlat anyagát hosszú évek során gyűjtötte az egyesület, legutóbb a szakszervezeti székházban volt egy kis kiállítótér. A nemzetközi pályázatban bányásznapi rendezvényeket, szakmai napot és tematikus tanulmányutat is tartanak. A parkban padokat, asztalokat, hulladékgyűjtőket helyeznek el, és még egy mobil kemencét is beszereznek.

Nagyon aktív évük van, ismét tartós dolgokat tudnak a falunak, az egykor bányászatból élő embereknek létrehozni. Az utóbbi hónapokban sok új tárgyat kaptak, mert híre ment a kiállítótérnek és eddig otthon őrizgetett kincseket hoztak be. A tagok egy órán belül bármit előkerítettek. Számítanak arra, hogy bővül az anyag, valaki a kiállítást látva dönt úgy, hogy ad valamit. A tárlat látogatására be is lehet jelentkezni, de azok is bemehetnek, akik megállnak a faluban, a szomszédos vendégház üzemeltetője vállalta a nyitást és a bemutatást.

Kiállítás és szórakozás

Augusztus 28-án tartják a Bányásznapot. A Bányász téren zenével várják fél tíztől a megemlékezésre és a tárlat megnyitójára a közönséget. Ebéd után az ifiháznál lesznek a programok, a Mesélő Bőrönd, a Gárdonyi Géza Színház előadása, fellép DJ Szatmári és Jucus, a Unique, Mc Hawer és Tekknő, a Lasi Party Band. Egész nap gyerekjátékokkal várják a családokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában