parkolóhelyek

2021.08.01. 07:00

Valóban nem ütközik ellentmondásba a parkolóépítés Lőrinci főterén?

Víg Zoltán polgármester úgy látja, nincs abban ellentmondás, hogy az épülő parkolókkal kapcsolatban ő maga negyventonnás teherbírásról beszélt, miközben a műszaki ellenőr csupán személygépkocsik tárolására alkalmas kivitelezésről számolt be.

Tari Ottó

A munkák több hete zajlanak a központban, az arra közlekedők egyre türelmetlenebbek

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Tari Ottó

A kisváros központjában, a Szabadság téren jelenleg is végzik a szakemberek a parkolóhelyek átépítését. Erre azért van leginkább szükség, mert az elmúlt évtizedben elkészült térkövezés helyenként megsüllyedt, ráadásul az úttest aszfaltozása következtében még a szintkülönbség is megnőtt.

A korrekció aránytalanul magas összegbe kerül?

Az önkormányzat vezetése korábban csaknem tizennyolcmillió forint saját forrást szavazott meg a korrekcióra, ami egyes vélekedések szerint aránytalanul magas összeg, ráadásul – hangoztatják a kritikusok – a kivitelezés sem a szakmai követelmények szerint zajlik.

Mint már megírtuk, a közösségi portálokon olyan lakossági videók jelentek meg, amelyek azt sugallták, hogy a kivitelező nem tartja be a technológiai előírásokat.

A képekkel megpróbálták azt illusztrálni, hogy az építők nem használták az előírásnak megfelelő mennyiségű kötőanyagot – úgynevezett CKT betont –, amit pedig oda elhelyeztek, az olyan minőségű, ami valójában alkalmatlan az eredeti funkciója betöltésére. Pár nap múlva pedig azt szemléltették, hogy hatalmas teherautók érkeztek a főtérre, amelyek a videóik által feltárt hiányosságokat pótolandó, további építőanyagot szállítottak a helyszínre.

A munkák több hete zajlanak a központban, az arra közlekedők egyre türelmetlenebbek
Fotó: Tari Ottó / Heves Megyei Hírlap

A felvetések oly mértékben foglalkoztatták a közvéleményt, hogy a szabadságát töltő Víg Zoltán polgármester távollétében Pálinkás Péter alpolgármester informális tanácskozást hívott össze, amin a város vezetőin kívül jelen volt a kivitelező cég képviselője és a projekt műszaki ellenőre is. Utóbbiak egybehangzóan cáfolták a közbeszédben terjedő híreket, megalapozatlanoknak minősítve azokat. Nyomatékosították, hogy a parkolók építése a tervek és a műszaki követelmények szerint halad.

Kamionokról is beszélt korábban a városvezető

A műszaki ellenőr kiemelte azt is, hogy a beruházás során csupán személygépkocsik tárolására alkalmas felületet alakítanak ki.

Ez természetesen újabb muníciót adott az építkezés bírálói kezébe, mivel az egy héttel korábbi képviselő-testületi ülésen az önkormányzat hivatalos közösségi oldalán közzétett felvétel tanúsága szerint Víg Zoltán polgármester úgy fogalmazott: olyan árajánlatot kértek a parkolókra, amelyek annyi CKT-t tartalmaznak, amik reményei szerint a nagyobb tömegű, negyventonnás gépjárműveket – tehát akár a kamionokat is – is elbírják.

– Nincs ebben semmilyen ellentmondás – válaszolta lapunk megkeresésére a szabadsága után ismét munkába álló Víg Zoltán. – A parkolóhelyek építése ugyanis valóban kizárólag személygépkocsik tárolására szolgál, de a beruházás indítása előtt külön kértem azt, hogy olyan technológiát alkalmazzanak, amely a forgalmi helyzettől függően oda lehúzódó, súlyosabb járműveket is süllyedés nélkül elbírja. Mivel utóbbi jelentősen megnövelte volna a költségeket, a műszaki tartalmat csökkentettük, hogy főként a terhelésnek leginkább kitett részeken legyen megerősítve a térkő aljzata.

Hamarosan megnyílik a piac

Többen azzal keresték meg lapunkat, hogy noha kora tavasszal átadták a főtéren a kibővített közösségi házat, amely Árkád fantázianéven fedett piacnak is helyet ad, a létesítmény még mindig nem üzemel. Víg Zoltán szerint várhatóan a napokban megérkeznek a piac működtetéséhez szükséges szakhatósági engedélyek, s – a tervek szerint augusztus első napjaiban – elkezdődhet az árusítás.

A vásárlók eleinte heti egy alkalommal szerezhetik be itt a friss zöldséget, gyümölcsöt, de ha nagyobb lesz az érdeklődés, bővíthetik a nyitvatartási időt. Egyelőre az önkormányzat raktárában lévő sörpadokon történik az árusítás, ám, ha a vevői igény indokolja, állandó piacbútor vásárlásáról, piacfelügyelő felvételéről is dönthet a képviselő-testület. Megnyitják a közösségi ház mosdóját, ahol vízvételi lehetőség is lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában