hagyomány

2021.09.13. 11:30

A hagyományos néptánc elemeire építi a gyöngyösi Virtus meghökkentő táncszínházát

Idén Nagyrédéről a városba tette át a székhelyét a Virtus Kamara Táncegyüttes.

Sz. Sz. I.

2021 07 09 GasztroArt a belváros téren - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Albunovics Milán vezető elmondása szerint, hála a járványhelyzet enyhülésének, mozgalmas nyarat tudhatnak maguk mögött. Részt vettek a Matyóföldi Folkhétvégén, a második alkalommal megrendezett Hatvani Kultúrzsongás fesztiválon, három fellépéssel a gyöngyösi GasztroArt feszti­válon.

Az együttes vezetője egy­hetes néptánctechnikai kép­zést tartott a gárdának a Mát­ra Művelődési Központban, ő maga férfinéptánc-továbbképzésen vett részt a Törökszentmiklóshoz tartozó Óbal­lán, és táncot tanított Viszneken.

Az autentikus néptánc mellett 2013-ban kezdett az együttes táncszínházi műsorok előadásába. Albunovics Milán szerint nagy igény van erre a speciális, a hagyományos néptánclépésekre épülő, de azokat modern mozdulatsorokkal ötvöző műfajra.

Albunovics Milán az Örökbecsű alkotásban Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A GasztoArt Fesztiválon mutattam be saját koreográfiámat, az Örökbecsű alkotást, amely kemény, szókimondó stílusával unikális élményt adott a nézőknek, s amelyet Réz András filmesztéta bombasztikusnak és lehengerlőnek nevezett. Ezután vittük színpadra a Mátra Művelődési Központ felkérésére az Emlékképek egy régi fotóalbumból című saját darabot, amely a meghökkentő világával többeket elgondolkodtatott.

A sok pozitív visszajelzés megerősített abban, hogy jó úton járunk. Úgy érzem, a koronavírus-járvány óta a közönség kifejezetten igényli, hogy a tradicionális alapokra építve közelítsünk az új évezred emberének életfelfogásához. Természetesen a hagyományos néptánc területén is dolgozunk, és fellépünk – összegzett Albunovics Milán.

E heti fellépés

A Virtus Kamara Táncegyüttes szeptember 18-án Apcon mutatja be a Borban oldott napfény című táncszínházi előadását. Ez a Turai Csűrdöngölő Kulturális Együttessel folytatott együttműködésük része. Albunovics Milán elmondta, minden lesz az egyórás műsorban, ami a szürettel csak kapcsolatos lehet, így köszöntők, énekek, mesemondók, élő díszlet, és persze több település, például Nagyréde hagyományos néptáncának bemutatása is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában