szőlő

2021.09.15. 17:30

Elkezdődhet végre a szüreti időszak Heves megyében

Az Irsai Olivér szőlőfajta szedésével a Mátrai borvidéken gyakorlatilag megkezdődött az idei szüret. A termelők, bár szerződéssel rendelkeznek a termény felvásárlására, ebben az évben is attól tartanak, hogy költségeik jelentős megugrását az átvételi ár nem követi.

Sike Sándor

Egyelőre kérdés, vajon megtérül-e az ültetvényen végzett munka Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanácsa idén is közzétette a szőlő ajánlott felvásárlási árait – tudtuk meg a szervezet elnökétől, Kovács Zitától. Szerinte a kilogrammonkénti 120-140 forintos összeget a felvásárlók nem feltétlenül követik, de a hegyközségi tanács fontosnak tartja évről évre jelezni, hogy a piaci viszonyok figyelembevételével milyen árakat tartanak reálisnak.

Az elnök tájékoztatása szerint a szőlőtermelők természetesen szinte kivétel nélkül rendelkeznek szerződéssel. Ugyanakkor az Irsai szürete magával hozta a pálinkások megjelenését a borvidéken. Ők valószínűleg számlázás nélkül, de 190-200 forintot is megadnak ennek a fajtának a kilójáért. Érdekes jelenség, hogy bár ez lenne a természetes, ez az ár nem húzza magával a más fajtákért kínált összeget.

Pallagi Miklós egri szőlősgazda évek óta harcol a legalább tisztességeset megközelítő felvásárlási árakért. A Mátrai borvidéken kiadott ajánlott árakat azonban hiányolja például a saját borvidékéről, illetve nehezményezi, hogy az Országos Hegyközségi Tanács sem tett közzé hasonlót. Szerinte Nagy István agrárminiszternek a bikavér ünnepen tett bejelentése a 1,5 milliárd forintos támogatásról szépen hangzik, de félő, ez kizárólag a borászoknál marad. Úgy véli, ezért is lenne célszerű a szőlész és borász ágazatot elkülönítve kezelni.

Egyelőre kérdés, vajon megtérül-e az ültetvényen végzett munka
Archív fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Kilogrammonként átlagban 110 forintot emlegetnek, ami azért megdöbbentő, mert minden drágult: a gázolaj, a vegyszer, a napszám. Tízezer forint alatt nem kapni napszámost. A tavalyihoz viszonyított 10 forintos plusz annyi, mint halottnak a csók. Az egri rendezvényen sikerült beszélnem a miniszterrel. Nagy István jelezte, ismét meghirdetik a borpárlást, mégpedig 30 százalékkal megnövelt áron, mint korábban. Ez a miniszter úr szerint elősegíti majd a magasabb áron történő szőlőfelvásárlást – mondta Pallagi Miklós.

A szőlősgazda nem bízik ebben, hiszen a borászokat semmi sem kötelezi arra, hogy többet fizessenek a gazdáknak. Hasznosabb lett volna, s talán még mindig nem késő, ha ismét zöldszüretet hirdetnének. Szerinte azonban nem a tavalyi 60, hanem legalább 80-90 forintos kilogrammonkénti összegre volna szükség.

– Változásra van szükség, mert már most is 15-20 százalék lehet azoknak az ültetvényeknek az aránya, amit a gazdák otthagytak műveletlenül. Ez az arány idővel felmehet negyven százalékra is. Határozottan állítom, hogy megoldásra van szükség, mert nagy bajban vagyunk. Mindeközben azt látjuk, hogy egy kilogramm földi eperért egy zsák szőlő árát vagyok kénytelen odaadni, az őszibarack kilója pedig olykor közelíti az 1500 forintot – mondta a szőlősgazda.

Egerben szerdán indulhat a munka

Eger hegybírója hétfőn közzétette az első szőlőfajták szüreti időpontjait. Tarsoly József legkorábban szeptember 15-ében határozza meg az Egri Hegyközség területén termelt chasselas, cserszegi fűszeres, ezerfürtű, gyöngyrizling, Irsai Olivér, mátrai muskotály, mézes, ottonel muskotály, rizlingszilváni, sárga muskotály, zefír, zengő, zenit, s a menoire és turán szőlőfajták szüretének kezdeti időpontját.

Közölte azt is, hogy az egri védett eredetű borok termékleírása alapján az OEM Eger Classicus minőségi kategóriához a chasselas, cserszegi fűszeres, ezerfürtű, Irsai Olivér, mátrai muskotály, mézes, ottonel muskotály, sárga muskotály fajták esetében minimálisan 16 fok kell. A gyöngyrizling, zengő, zenit, rizlingszilváni, valamint a menoire és turán fajtáknál minimálisan 17 mustcukorfok szükséges.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában