Modern technika

2021.09.26. 15:30

Forradalmi ötlet! – Nem akárhogy élesztenék újjá a szarvaskői várat

Néhány helyi szakember a polgármester ­elképzelése mentén új életet lehelne a szarvaskői várba. Az ötlet forradalmi, de nem példa nélküli manapság, csak pénz kellene hozzá.

Szabadi Martina Laura

2021.09.24 - Szarvaskő - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Fel lehet menni a zászlóhoz? – ez az a kérdés, ami Szabóné Balla Mariannát, Szarvaskő polgármesterét egy kicsit mindig elkeseríti. Mert a páratlanul szép környezetben fekvő településen az avatatlan szemnek csak egy lobogó zászló az, ami az egykori vár helyét jelzi. De a polgármester nem szeretné, hogy ez így maradjon.

– Évek óta dédelgetett álmom, hogy megmutassuk a várromot a településnek. Pontosabban az egykori vár rekonstruált képét. Ez alatt nem arra gondolok, hogy a mára szinte teljesen lepusztult építményt vissza kellene építeni – egyfelől az óriási összeg lenne, másfelől a pandémia megtanított minket arra, hogy a kevesebb néha több –, inkább úgy képzelem, a modern technika lenne ebben segítségünkre. Régészeti feltárás után egy nyitott látogatóközpont épülhetne a hegyen a vár alapjait rekonstruálva, a látogatók pedig okoseszközükön, AR-VR technikával tekinthetnék meg az egykori erődítményt. Ez bizonyára sokakat vonzana. Lehetne telefonos szabadulós játék is a repertoárban, a gyerekek játszva tanulnának történelmet. Így is rengetegen fordulnak meg a településen, az sem utolsó szempont, hogy ezzel bevétele is lehetne a falunak. A terület egyébként most állami tulajdon és a Egererdő Zrt. kezelésében áll – részletezte a polgármester.

Gazdaságos lehetne

A szakemberek szerint az első lépés mindenképpen a régészeti feltárás lenne, ami a projekt szempontjából is igen hasznos a fent említettek miatt. Másodízben jöhetne az építészeti helyreállítás, majd pedig a virtuális rekonstrukció. Balla Marianna elmondta, gazdaságos lenne a fenntartása, mivel telefonos applikáción keresztül zajlana minden, nem igazán lenne szükség személyzetre. Ugyanakkor a településen is kialakítanának egy látogatóközpontot, hogy az is megismerhesse a várat, aki nem tudja megmászni a meredek sziklákat.

Helyi szakemberekkel összefogva, nagy vonalakban már ki is dolgozta az elképzeléseit, s a közelmúltban megszületett az egykor szebb napokat látott vár háromdimenziós feltételezett képe is. Boros András építész elmondta, hogy a területen még soha nem történt régészeti feltárás. Ő az egyik helyi, aki Kárpáti Jánossal, az Országos Műemléki Felügyelet volt munkatársával szívügyének tekinti, hogy új életet adjon a várnak.

A faluban járva sokan nem sejtik, mi van a magasban
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Ez valahol szerencse, hiszen ha megvalósulhatna a projekt, akkor nemcsak a vár rekonstruált képét láthatnák a turisták, hanem a feltárások alatt beszkennelt kutatóárkokat és azt, amit abban a régészek találtak. A falak egészen jól kivehetőek, sőt a ciszterna egy része is megvan, és az 1930-as évek előtt még meglévő részeket fotóval dokumentálták is, mára persze ezek is leomlottak.

A látogatóközpont kialakítása, a vár biztonságossá tétele lenne mindenképp szükséges, és a falak helyreállítása egy bizonyos szintig.

Fontos az is, hogy a védett környezetbe minél kevésbé avatkozzunk be – magyarázta az építész.

Gazdag történelme van

A források először 1248-ban említik. 1517-ben Hippolito d’ Este egri püspök szarvaskői medvevadászatáról maradt fenn feljegyzés. 1552-ben vitéz Szalkay Balázs a várnagy, aki jelentős szerepet vállalt a vár védelmében és Dobó hírszerzőinek segítésében. Egyik utolsó lakója az önkéntes száműzetését itt töltő Telekessy István egri püspök. A szállóige szerint a vár akkora volt, hogy egy lovas kocsi még éppen megfordult benne. Jól védhető helyen volt, de ha Eger elesett, akkor itt sem volt maradás, hiszen könnyűszerrel kiéheztették lakóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában