Kárpátok Őre

2021.09.14. 07:00

Fotókon a szilvásváradi megemlékezés, mely a magyarság összetartásáról szól

Kereszténységről, megosztottságról, máshogyan közelítő veszélyekről is beszéltek a Kárpátok őrénél.

Tóth Balázs

Huszadik alkalommal tartottak megemlékezést a Kárpátok Őre emlékműnél Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben. A minden év szeptemberében megtartott összejövetelen a több országban élt magyarság összetartozását hangsúlyozzák a résztvevők, de Szilvásvárad és Szádalmás is testvértelepülési találkozót tart ilyenkor.

Szombaton előbb Szilvásvárad polgármestere, Szaniszló László mondott köszöntőt és elevenítette föl az emlékmű történetét, majd Kovács László bélapátfalvi plébános osztotta meg a közönséggel gondolatait. Az evangéliumi részletre reflektálva elmondta, aki bölcs, megalapozza házát, ahogyan Szent István király is megtette, országát a kereszténységre alapozta, s ez megmutatta, mennyire tartós. Szerinte továbbra is ragaszkodni kell a keresztény hagyományokhoz, hiszen akkor bizakodva tekinthetünk a jövőbe, nem kell tartani az árvíztől. Takács Klaudia rozsnyói református lelkész pedig Jeremiás és a babiloni fogság példáját említette, amikor Isten nem mondott le a zsidókról, s hiteles embert küldött hozzájuk. Kifejtette,

éljünk magyarként bárhol a világban, a hitben való megmaradás és a feladatok elvégzése kötelesség, ki hol van, ott kell imádkoznia polgártársaiért.

Nem szabad csüggedni és beleolvadni a világba, átvenni mások életvitelét. Ki kell várni Isten tervének megvalósulását, hiszen ő előre tudja a történéseket. Ki kell szabadulni a bűn rabságából és akkor az ember áldás lesz, igazodik Isten elképzeléseihez.

A lelkipásztorokat követően az erdélyi Gergely István emlékezett Virág Lászlóra, a határőr himnusz szerzőjére és Schulek Tiborra, az ünnepségen mindig résztvevő Szent György Lovagrend tagjára. Ezt követően az erdélyi határőrökről beszélt, akik az Úz-völgyében teljesítettek szolgálatot, s az egykori küzdelmek nyomai még ma is láthatók a helyszínen. Mint mondta, a kuruc életforma akkor alakult ki, amikor nyíltan harcolni kellett az ellenséggel, azóta azonban már a labancok nem kivont karddal járnak. Szerinte az ördög a patáit lerúgta és szépnek mutatja magát, betörve ezzel a szívek közepébe. Kiemelte a megosztottságot, amely minden szinten, kérdésben megtapasztalható, de beszélt a keleti fölemelkedésről és a nap nyugati leáldozásáról is.

 

Berényi József szlovákiai magyar politikus a komoly kihívásokról beszélt, a megosztottságról, a környezetvédelemről, az európai keresztény civilizációról. Mint mondta, utóbbi háttérbe szorul, de ha nem őrzik meg a keresztény gyökereket, Európa elvész. Beszélt arról is, hogy magyar egységpárt alakul pár héten belül Szlovákiában, hogy megállítsák az asszimilációs folyamatot, napirenden tartsanak olyan kérdéseket, mint a Benes-dekrétumok és az önkormányzatok megmaradása.

Az ünnepségen Wittner Mária és Szabó Gyula plébános is beszélt, előbbi a szeretetet hangsúlyozta, illetve azt, hogy nem szabad hagyni, hogy megalázzák az embert, de ahogyan Szabó Gyula volt plébános is, ezoterikus magyar őstörténetről is.

Tamás Erzsébet, Szádalmás alpolgármestere beszélt a magyarság megmaradásáról, arról, hogy a Kárpátok őrei ma is segítenek megőrizni a magyarságot, illetve arról, hogy az életet ajándékként kell megélni. Kitért a járványra, amely nagy próbatételt jelentett, a másokért aggódásra, imádságra, illetve a testvéri kapcsolatra is.

Az ünnepségen zenélt a Kormorán Együttes, s énekelt Popovics Emese és Kovács-Benko Fruzsina, illetve a szilvásváradi Szivárvány Énekkar és a Szádalmási Énekkar.

Az eseményről további fotókat osztott meg a Kárpátok őre szobor Szilvásvárad nevű Facebook-oldal:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában