Bűnügyek

2021.09.12. 09:40

Gyerekekkel járt rendszeresen lopni a fiatal férfi Eger üzleteibe

Az üzletekből értékeket elcsenő tolvajok már egyetlen bűntény esetén is szankcióra számíthatnak.

Szalay Zoltán

Fotó: Shutterstock

– Bizony gyakoriak a bolti lopások, annak ellenére, hogy a tettes már egyetlen eset miatt is büntetésre számíthat – szögezte le tájékoztatója elején dr. Konkoly Thege László címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyész. A rengeteg vádemelésig ügyből egyet emelünk ki.

Sorozatosan követett el lopásokat egy 23 éves fiatalember, aki a megyeszékhely üzleteiből a legkülönfélébb portékákat zsákmányolt, olykor gyermekkorú társaival együtt. Mindent lopott, amit csak magára tudott venni vagy a táskájába tudott gyömöszölni.

– Egy plázában a bűntény során segítséget nyújtott neki egy 17 éves lány, aki most emiatt vádlott-társa az ügyben. A vádhatóság őt, mint társtettest, szabálysértési értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétségével vádolja – ismertette a vádiratot dr. Konkoly Thege László.

Arra is kitért, hogy az ifjút az ügyészség hétrendbeli üzletszerűen és részben dolog elleni erőszakkal, folytatólagosan elkövetett lopás bűntettével, illetve vétségével vádolja. Azt indítványozza, hogy a bíróság a lányt főbüntetésül ítélje 80 óra jóvátételi munkavégzésre, míg a férfival szemben 2 évi börtönbüntetést szabjon ki, valamint rendelje el a korábbi, egy év időtartamú felfüggesztett szabadságvesztésének a végrehajtását is.

Az 50 ezer forint döntő értékhatár

A Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője azt is tudatta összefoglalóul, hogy az áruházi lopás a jogi előírások értelmében bűncselekmény abban az esetben, ha az elkövetési érték meghaladja az 50 ezer forintot. De ezen összeg alatt is az lehet, ha fennáll valamilyen, a jelenleg hatályos Büntető törvénykönyvben meghatározott minősítő körülmény. Ilyennek tekinthető például az üzletszerűség, vagy éppen a dolog elleni erőszak. Ötvenezer forintot el nem érő lopási kár esetén – ha a szóban forgó cselekedet nem minősül bűnténynek – a büntetést tulajdon elleni szabálysértés miatt szabja ki a bíróság a rendőrség javaslatára. A bűncselekmények miatt természetesen az ügyészség emel vádat a bíróság előtt, ahol azután képviseli azt, egyszersmind indítványt téve a szankció nemére és olykor a mértékére is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában