időpont

2021.09.25. 11:30

Hiába az értesítés, bizalmatlanok a megyei idősek a leolvasókkal szemben

Főként az egyedülálló idősek bizalmatlanok, ha a kapujukon idegen csönget. A szolgáltatók jó előre értesítenek mindenkit a leolvasási időpontokról, s kérik ügyfeleiket, kérjék el az igazolványt a szakembereiktől. Ha ők mégis kapun kívül maradnak, a fogyasztást becslés alapján állapítja meg a cég, s utólagosan korrigálja.

Barta Katalin

Debrecen, 2013. február 7. Tóth László postai dolgozó egy gázfogyasztást mérõ óra állását rögzíti a leolvasó készülékkel Debrecenben 2013. február 7-én. Idén február 1-jétõl a Magyar Posta Zrt. munkatársai végzik a gázmérõk leolvasását a Tiszántúli Gázszolgáltató (Tigáz) Zrt. szolgáltatási területén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: Archív fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Vidéki olvasónk jelezte, hogy a falujában a napokban járt a gázórát leolvasó szakember, aki arra panaszkodott, hogy tíz háztartásból jó, ha a felébe beengedik. Hiába küldtek korábban értesítést a lakóknak, hiába rendelkezik igazolvánnyal, nem engedik be a portákra. Főként az egyedül élő idősek bizalmatlanok, akik ráadásul már nem tudnak élni az online alkalmazások nyújtotta előnyökkel sem.

Kíváncsiak voltunk arra, miként jut a szolgáltató a szükséges adatokhoz, s mi alapján számláz ilyen esetekben. Kérdéseinkre Egyházi Nikoletta, az Opus Tigáz kommunikációs vezetője válaszolt.

– Éves szinten kisfogyasztói körben – 20 köbméter/óra teljesítmény alatt – csaknem egymillió 161 ezer felhasználási hely leolvasását végezzük hét megyében, köztük Hevesben is. Nagyfogyasztói körben – 20 köbméter/óra felett – havi és fordulónapon teljesítünk tervezett, s kereskedői megrendelés szerinti leolvasásokat – tudatta a szakember.

Megtudtuk, a ciklikus éves leolvasás esetén első alkalommal átlagosan kis híján teljes, azaz 97,8 százalékos sikerrel tudják a kollégáik a gázmérő leolvasását elvégezni, a pótleolvasásokkal együtt ez a hatékonyság közelíti a 99 százalékot. Nagyfogyasztói körben is ez az arány, tehát majdnem a teljes felhasználói kört havi gyakorisággal le tudják olvasni.

Érdemes a számlát jól átböngészni

Néha elkerüli az ügyfelek figyelmét, hogy a ciklikus éves leolvasás tervezett dátumát a földgázkereskedőtől a leolvasást megelőző számlákon mindig feltüntetik, legalább öt nappal a leolvasás előtt. Így minden felhasználó jó előre tájékoztatást kap arról, mikor várható a szolgáltató által megbízott szakember megjelenése. Körzetrendezések esetén előfordulhat, hogy másik dátumot jelölnek meg az éves leolvasásra, de ekkor is küldenek előre értesítést, hogy mi lesz az az új időpont, amikor munkatársaik felkeresik a fogyasztót a gázmérő leolvasásáért. Ha alaposabban átolvassák a számlát, ezeket az időpontokat is megtalálják. Így az idősebb felhasználók is nyugodtabban és bizalommal várhatják a leolvasót. Javasolják, hogy mindig kérjék el a leolvasói igazolványt is, ha kétség merül fel bennük.

Ha a munkatársaik többszöri próbálkozás ellenére sem tudnak egy felhasználási helyre bejutni és a leolvasást elvégezni, értesítőt hagynak az előírt formában és tartalommal. Ezek a fogyasztók a tervezett újbóli felkeresés előtt értesítő levelet is kapnak, melyben feltüntetik az újabb várható időintervallumot, illetve az időpont egyeztetéséhez szükséges elérhetőségeket. Ezzel nagyban tudják növelni a pótleolvasás hatékonyságát.

Ha az éves leolvasást nem tudják elvégezni, akkor becsléssel állapítják meg a felhasznált gázmennyiséget, amelyet az aktuális földgázkereskedőnek megküldenek. Ezek alapján tudják elkészíteni az éves elszámoló számlát, amelyet az ügyfél időben megkap. Ha a pótleolvasások során leolvasott mérőállás indokolja a becsült mérőállás korrigálását, úgy azt a leolvasást követően elvégzik és ismételten átadják a felhasználó aktuális földgázkereskedőjének. Ez alapján tudják módosítani az éves elszámoló számlát.

– Minden gázmérő leolvasó munkatársunk rendelkezik az Opus Tigáz Zrt. által kiadott, adott formai elemeket tartalmazó, leolvasói igazolvánnyal vagy megbízó levéllel – tette hozzá Egyházi Nikoletta. – Természetesen, ha ezek bemutatása ellenére is kétségük van ügyfeleknek a leolvasó személyét illetően, akkor azt az ügyfélszolgálaton keresztül telefonon is ellenőrizhetik.

Ajánlóképünk archív fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában