szemétszállítás

2021.09.10. 07:00

Kilencezer kilónál is több hulladékot gyűjtenek hetente Egerben

Egy-egy nagyobb rendezvény után a városi szemetesek tömve vannak, és az utcákon is szanaszét hevernek az eldobált hulladékok. A mindennapokban is előfordul, hogy a köztéri kukákat telepakolják, néha olyan dolgokkal is, amik nem odavalók, de gyakori probléma, hogy a hulladékgyűjtők helyett a földön landolnak a már nem szükséges holmik.

Gidai Zsanett

Fotós: Berán Dániel

Fotós: Berán Dániel

Alkalmanként panaszos hangvételű posztok jelennek meg a legnépszerűbb közösségi oldalon, amelyek arról szólnak, hogy eléggé szemetes a megyeszékhely, vagy, mint a legutóbb is, az egyik lajosvárosi buszmegálló kukaedénye mellett egy etetőszék árválkodott. Azt valószínűleg nem véletlenül hagyta ott a gazdája.

Ráadásul vannak olyan területek is, ahol a járdák mellett a földön hevernek a szélnek eresztett kisebb szemetek, mint csokoládés vagy jégkrémes csomagolások, papír zsebkendő és energiaitalos dobozok sokasága. Felmerül a kérdés, vajon kevés a közterületi szemétgyűjtők száma, vagy az emberek nemtörődömsége a probléma?

A Városgondozás Eger Kft. ügyvezetője, Juhász Géza a Hírlap érdeklődésére elmondta, hogy idegenforgalmi szezonon kívül naponta egyszer, főidényben, május 15-től szep­tember 15-ig viszont napi két alkalommal ürítik a köztéri hulladéktároló – azaz csikkes – edényeket. Hétvégéken és ünnepnapokon a belvárosban, valamint Szépasszony-völgyben külön két kézi takarító segíti a rendteremtést. Fő szabály szerint a hulladékgyűjtőkbe, amelyek a járókelők és turisták igényeit kell, hogy kiszolgálják, kizárólag kommunális hulladék kerülhet, mint például papírzsebkendő, vizespalack és hasonló kisebb szemetek.

Idegenforgalmi főszezonban naponta kétszer is ürítik a csikkes edényeket a Városgondozás munkatársai Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A társaság ügyvezetője kifejtette, hogy a csikkes járat által leadott súly átlaga az idei esztendő első félévét tekintve hetente kilencezer 265, havonta 40 ezer 146 kilogramm. Juhász Géza hangsúlyozta, hogy Egerben 780–800 csikkes edény található a város különböző pontjain. Minden köztéri hulladékgyűjtő edény önkormányzati tulajdon, azok kihelyezett darabszámának változtatása, elhelyezésének helyszíne, valamint esetleges pótlása az önkormányzat megrendelésére történik. Ha valaki úgy gondolja, hogy több köztéri szemetesre lenne szükség, az az adott körzet képviselőjét is megkeresheti ilyen irányú kérésekkel. Ha pedig a Városgondozáshoz érkezik ilyen típusú kérelem, azt továbbítják az önkormányzat illetékes irodájának.

– Mindannyiunk érdeke – és remélhetőleg célja is –, hogy a környezetünk tisztább, rendezettebb legyen. Ennek érekében tartsuk szem előtt, hogy közösen kell vigyáznunk a közterületeink tisztaságára, ne dobáljuk el szemetünket az utcán! Illegális hulladékot ne helyezzünk a csikkes edényekbe, mert például a televízió csomagolási kartonoknak és hungarocellnek nem abban van a helyük. Nagyon fontos, hogy a felnövekvő generációt is ezekre az elvekre tanítsuk! – magyarázta Juhász Géza.

Pluszteher a városnak, cégnek egyaránt az illegális hulladék elvitele

Kíváncsiak voltunk, mi történik, ha építési törmelék vagy nagyobb mennyiségű háztartásban keletkezett hulladékot találnak a Városgondozás munkatársai a köztéri szemetesek mellett. Sajnos találkozni lehet ezzel is. – A gyűjtőjáratunk csak az edénybe elhelyezett kommunális hulladékot szállítja el. A csikkesek mellé illegálisan – rendszerint zsákokban – kihelyezett kommunális, esetlegesen veszélyes vagy lomhulladékot, illetve építési törmeléket automatikusan nem szállítunk el, azt külön önkormányzati megrendelésre, az illegális keret terhére, a város költségén visszük el – fogalmazott Juhász Géza.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában