Felfedezés

2021.09.01. 20:00

Omló barlang nyílt a hegyoldalban Szilvásvárad határában

A vulkanikus kőzetben egy természetes barlang bukkant elő, vagy egy régi mesterséges üreg omlott be.

Tóth Balázs

Baráz Csaba az új barlang bejáratánál

Fotó: Kozma Attila

Új barlang nyílt nemrég a község mellett, közel Bükkmogyorósd és Nagyvisnyó közigazgatási határához – számolt be róla Baráz Csaba természetvédelmi szakember. Ő maga többször is visszatért az üreghez, annak helyzetét Regős József barlangásszal is próbálták felmérni. A közösségi oldalára tett beszámolójában azt írta, az Upponyi-hegyháton barangolva bukkant a felszín alatti hatalmas üregrendszerre. Itt vulkáni eredetű kőzetből áll a hegy, ezért valószínűleg a kőzettömb elmozdulása, gravitációs lejtőmozgások, „nyírófeszültségek” hatására belső omlás következtében jött létre ez a „nemkarsztos barlang”.

A központi barlangteremből két irányba vezető járatokban mesterséges alakítás nyoma is érzékelhető. A barlang sem az állami természetvédelem hivatalos honlapján lévő Országos Barlangnyilvántartásban, sem hazánk nemkarsztos barlangjainak kataszterében nem szerepel, továbbá „a betyárok által készített földalatti járatok, alagutak, rejtekhelyek”, illetve a „kőzetbe vágott helyiségek, pásztorszállások, szőlőkunyhók, pincék” jegyzékében sincs benne.

– Szilvásvárad határában nagyon érdekes konzekvenciabarlang, a mesterséges üregek felszakadásos átrendeződésével keletkező újabb, de már természetes barlang lehet – mondta el Baráz Csaba. – Lentebb kőbányák működtek, s egy dombvonulat terjedt északra. A tektonikai mozgások, suvadás miatt szakadt fel egy természetes üreg. Az is lehet, hogy mesterséges vájat boltozódott fel. Az alja ugyanis törmelékkel, kőomlásokkal fedett, nem látjuk, ezért most természetes barlang képét mutatja.

Az üreg nem mészkőben alakult ki, nem oldással jött létre, így nincsenek cseppkövek, nem is zsombolyról van szó. Anyagát vulkanikus kőzet, riolittufa alkotja, amely tengeri környezetben ülepedett le 12–13 millió éve.

Baráz Csaba az új barlang bejáratánál
Fotó: Kozma Attila

– Érdekes, hogy a márgás tufában ekkora barlang jöjjön létre. Az üreg magassága nyolc méter, középen két irányba elágazik – tudatta a szakember. – A nagyobb terem hossza 15–20 méter lehet és a járat folytatódik törés, repedés mentén. Vannak nyomai annak, hogy néhány évtizeden, legfeljebb két évszázadon belül zajlottak munkák is benne. Nagyon veszélyes helyről van szó, senkinek nem ajánlom, hogy megközelítse, mert életveszélyes, jelenleg is omlik. Csak védőfelszereléssel, egymást biztosítva, barlangkutatói engedéllyel szabad az üreget bejárni.

A képződmény magánterületen található, annak is határán, elég bizonytalan a sorsa. Tájékoztató táblát helyeznek ki az életveszély miatt. Nagyon aktív, változó a felszín. A csapadéktól, a téli fagyoktól függően várhatóan teljesen fölszakad majd a boltozat, s az enyhén sziklás terület lecsúszik, azaz suvadás keletkezik.

Minden barlang törvénynél fogva védett, a forrásokkal, kunhalmokkal, földvárakkal együtt. Ezt is nyilvántartásba kell venni, amit a természetvédelemért felelős minisztérium végez el.

Szilvásvárad környékén 93 barlang található. Szerepelnek köztük olyan mindenki által ismert helyek, mint a fokozottan védett Istállós-kői ősemberbarlang, vagy éppen a Szikla-forrás barlangja, de kisebb sziklaodúk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában