táncművészet

2021.09.22. 17:00

Szívesen tekint vissza az egy évtizedre a GG Tánc Eger vezetője

A kortárs művészet, az igényes kulturális programok iránt fogékony közönség számon tartja az Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, amely idén jubileumát ünnepli: szeptember 22. és 26. között tizedik alkalommal várja közönségét a Gárdonyi Géza Színházban. Az eltelt tíz évről, a fesztivált szervező, ugyancsak jubileumát ünneplő GG Tánc Eger múltjáról és jelenéről a vezetőjével, a Harangozó-díjas, érdemes művész Topolánszky Tamással beszélgettünk.

Vass Judit

Fotó: Gal Gabor +36303330726

– Mindig rohan. Mindig lelkes és lendületes. Mindig tele van tervekkel. A kezdetektől ugyanaz a szándék hajtja: építkezni és építeni, minőséget és maradandót alkotni egy olyan társulattal és olyan fesztivállal, amit ő hozott létre a Gárdonyi Géza Színház szárnyai alatt. Hogy indult el a tánctagozat?

– A működésünk 2011. augusztus 1-jétől számítható a Gárdonyi Géza Színházban. Korábban is kaptam felkéréseket más színházaktól, de ott nem láttam olyan kifutási periódust, ami megnyugtató lett volna. Ebben a munkában egy minimum ötéves időszak kell ahhoz, hogy látható legyen a befektetett munka gyümölcse. Hiszek a többtagozatú színházban, nagyon jót tesz a társulatnak, hogy a színház előadásaiban is dolgozhatunk. Büszke vagyok arra, hogy az eltelt tíz év alatt szakmailag sokat tudtunk fejlődni.

– Milyen szakmai célokkal vágtál neki az egri munkádnak?

– Fantasztikus ember volt a mesterem Szegeden: Imre Zoltán. Az ő vezetésével szerveződött önálló tagozattá a Szegedi Balett, és ebből alapítottuk meg a Szegedi Kortárs Balettet. Számomra ő igazi reneszánsz művész volt, azt az intelligenciát, szakmai hozzáállást, amit ő képviselt, ma már kevés embernél tapasztalom. Az ő nyitottsága, az újítás iránti vonzalma nagyon erősen hatott rám, a munkáját példaértékűnek tartom, hálás vagyok, hogy az ő kezei alatt kezdhettem el a pályát. Igyekeztem a nyomdokain haladni, de úgy, hogy közben létrehozzak olyasmit, ami a miénk. Úgy vallom, nyitottnak, érzékenynek kell lenni a változásokra, a külső impulzusokra, úgy, hogy közben a saját utunkat is megtaláljuk.

A néptánc, a kortárstánc és a klasszikus balett egyvelegéből formálódott az a mozgáskultúra, amit átadok a táncosaimnak.

A társulat eredetileg négy párra volt kitalálva, de ez gyakran változott, most több fiú van a csapatunkban, mint lány. Ez nagyon rövid szakma, és egy együttesen belül sok a cserélődés, akár magánéleti, akár szakmai okokból. Azon vagyok, hogy amíg a táncosok nálam vannak, folyamatosan fejlődjenek, és olyan koreográfusokat hívjak, akik segítik azt a szakmai építkezést, amit én célul tűztem ki magunk előtt.

– Milyen vezető vagy?

– A humánumban és a kreativitásban hiszek. Határozottnak kell lennem, de meggyőzhető vagyok. Szeretem, ha gondolkodó emberek vesznek körül, akik kiállnak a szakmájukért, az ötletükért, akikkel szakmailag jókat tudunk beszélgetni, akár vitatkozni.

Jelenet a Szaffi című előadásból Fotó: Gál Gábor

– Mi volt a tíz év alatt a társulat legnagyobb sikere?

– Emlékezetesek maradnak a koprodukciós előadások, A cigánybáró, ennek ifjúsági változata, a Szaffi a Dunaújvárosi Bartók Táncszínházzal vagy a Traviata az Inversedance/Fodor Zoltán Társulattal – amely az első öt évünk legmeghatározóbb előadása volt –, de említhetném az Anna Kareninát a Miskolci Balettel. Fontosnak érzem a Képzelt beteg című táncjátékot Grecsó Zoltánnal vagy a Hamupipőkét Jenna Jalonen finn koreográfussal, de első bemutatónkat, A fából faragott királyfit is, amelyet huszonhétszer játszottunk az első évadban. Felléptünk vele a Bartók Plusz Operafesztiválon. Büszkék vagyunk az idén látható Sisi, a magyarok királynéja előadásunkra is.

– Szakmailag hol tart most a társulat?

– Úgy gondolom, a nyolctagú társulatot sikerült felhelyezni a tánctérképre. Amíg például a Nemzeti Táncszínház kortárs táncbérletében benne van a társulatunk előadása, olyan együttesek mellett, mint a Pécsi Balett, a Frenák Pál Társulat, addig nincs okunk panaszra. Nagyon jó visszacsatolás a rengeteg meghívás is, akár itthon, akár a határon túlról. Elvittük Eger hírét számos helyre. Nem túlzás, hogy a GG Tánc Eger kiváló marketingese a városnak. Büszkék vagyunk a 2019-ben kapott Eger Csillagai Díjunkra is.

A társulat felkerült a szakma térképére Fotó: Gál Gábor

– Az Egri Stúdiószínházi Fesztivál is tízéves. Mi volt a legfőbb szándékod az elindításakor?

– Legfőbb célom: kerüljön helyére a tánc a világban! Érezzék át az emberek e műfaj szépségét, minden pozitív hatását. Másik fontos cél, hogy közelebb vigyük a kortárs magyar táncművészetet a régió táncszerető közönségéhez, gyermekeket és fiatalokat is be tudjunk csalogatni a nézőtérre. Ismertessük és szerettessük meg velük a tánc nyelvét, hogy olyan színházlátogató felnőttekké váljanak, akik értik, kedvelik a kortárstáncot.

– Mennyire érzel fejlődést a fesztivál életében?

– Maximálisan. Már szelektálnom kell a fellépő társulatok között. Anyagilag is egyre stabilabb a léte. Akik idejöttek, látták, milyen munka folyik itt, és viszik tovább a jó hírünket. Nem tudnánk ilyen minőségű programot szervezni, ha nem állna mögöttünk a Gárdonyi Géza Színház vezetősége, technikai háttere és társulata. Az idei, jubileumi programunk kifejezetten erős: itt lesz ismét a Bozsik Yvette Társulat, amely a kezdetek óta vendégünk, a Szegedi Kortárs Balett a Carmina Buranával, de vendégül látunk külföldi együtteseket is, hiszen fellép a Nagyvárad Táncegyüttes, a Grazi Opera és a Szlovák Nemzeti Balett társulata. Az idei fesztivált is a GG Tánc Eger bemutatója nyitja, az Ahogy tetszik című előadásunkat láthatja a közönség Kulcsár Noémi koreográfiájával.

– Mennyire vagy elégedett azzal, amit eddig elértetek?

– Sosem leszek az, de boldog vagyok. És szeretnék köszönetet mondani minden segítőnknek, művészünknek és alkotónknak, akikkel az elmúlt tíz esztendőben dolgozhattunk, mert minden sikerünk közös munka eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában