szabadtéri mise

2021.09.21. 07:00

Több százezret kértek a pálosvörösmarti érseki mise helyszínéért

Július közepén dr. Ternyák Csaba egri érsek celebrált ünnepi szentmisét Pálosvörösmarton. A rangos eseményt nagy érdeklődés övezte, a Mária parkban hívek sokasága imádkozott együtt. Nemrégiben azonban kiderült, hogy meglepően magas területhasználati díjat kért a falu vezetése, s a hívek emiatt sértve érzik magukat.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Czimer Tamas

Az egri érsek által tartott szabadtéri mise a hívek szerint felemelő volt, azonban szervezői szempontból keserű szájízt hagyott maga után a pálosvörösmarti vallásos emberekben. Ugyanis a Bodócs Attila polgármester vezette önkormányzat meglehetősen magas összegű közterület-használati díjat rótt ki a rendezvényre: 290 ezer forintot – első ízben ekkorát a szabadtéri misék megrendezése óta.

– A mise gyönyörű és felemelő volt. Csak hallomásból tudjuk, hogy majdnem háromszázezer forintot kellett fizetni a Mária parkért. Ha ez valóban így van, az méltatlan és nem lett volna szabad ezt megtenni – fogalmazott Mezner Sándorné, a pálosvörösmarti egyháztanács tagja.

A Dobróka László pálos konfráter és korábbi polgármester által megálmodott és anyagilag is támogatott Mária parkot nyolc évvel ezelőtt áldották meg. Azóta rendszeresen megtelik hívekkel és turistákkal, rendeltetése szerint őrzi a település nevében is szereplő pálos szerzetesek örökségét. A hitélet erős, és sokakat megmozgat vagy a településre vonz egy-egy jeles alkalom.

Mezner Sándorné szerint éppen ez az oka annak, hogy egy magas rangú egyházi méltóság, az érsek tartott itt misét. Elmondása szerint a környező településekről és messzebbről is rengetegen érkeztek ekkor. Kiemelte, hogy Pálosvörösmart egyházi hagyományai egyre szélesebb körben ismertek – őrizve az egyetlen magyar alapítású rend, a pálosok örökségét, tagjai rendszeresen visszajárnak a községbe. Ez pedig turisztikailag is komoly vonzerőnek számít.

Egy helyi férfi véleménye szerint visszás, ami történt.

– Jogilag közterület a Mária park, de ez a hely nem az önkormányzat költségvetése vagy a polgármester munkája révén került a mostani állapotába. Egy pálos rendezvényért pedig ekkora összeget elkérni eleve szégyen. Úgy, hogy az önkormányzat és a polgármester is a parkkal és e hely vallásos történelmével és gyökereivel reklámozza a települést a honlapján. Ha ezt nézzük, inkább támogatni kellett volna a rendezvényt és nem közel háromszáz ezer forintot elkérni érte – fogalmazott.

Egy helyi ­önkormányzati képviselő ugyancsak arról számolt be, hogy már azon a június 28-i testületi ülésükön is nagy volt a tanácstalanság, amikor a döntés született.

– Nem támogattam az előterjesztést, nemcsak az összeget, de alapvetően a méltatlan elgondolást sem, hogy ezen a településen közterület használati díjat kérjünk egy érsek által celebrált miséért. Ez nem erről szól, Pálosvörösmart hitéletének erősítésére és a pálos történelem felelevenítése mindennek a célja, nem az anyagi haszon – fogalmazott. Kiemelte, hogy a többi képviselő körében is vitát gerjesztett a polgármester beadványa.

Repa József alpolgármestert is megkerestük, azonban ő nem kívánt nyilatkozni. Arra a kérdésre, hogy miért nem szavazta meg az előterjesztést, azt válaszolta, hogy ezt szeretné megtartani magának, s a nyilvános jegyzőkönyvet ajánlotta figyelmünkbe.

A Pálos Fogadót tavaly adták át a településen, hogy idevonzzák a látogatókat Archív fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Ebből azonban csupán annyi derül ki, hogy az alpolgármester szerette volna, ha egy héttel később szavaznak, és kiállt az esemény mellett.

A polgármester lapunk kérdésére elmondta, hogy szerinte a településen örültek neki, hogy végre pénz folyt be a vallási eseményért, amit egyébként egy külsős cég szervezett.

– Csupán egyetlen képviselő volt ellene. Támogattuk a rendezvényt, hiszen megszavaztuk, hogy bérbe lehessen adni a parkot. Egyébként Pálosvörösmartról alig vettek részt a misén – fogalmazott. A jegyzőkönyv szerint viszont a polgármester a díjról folyó hosszas vitát egy ízben azzal akarta lezárni, hogy éppen a pálos mise napjára szervez falugyűlést, ami elsőbbséget élvez.

Értetlenül állnak a döntés előtt

Korábban a polgármester nyilatkozatai is a vallásos hagyományok és az ehhez kapcsolódó turizmus fontosságát hangsúlyozták.

– Ezúton szeretnék köszönetet mondani azoknak az embereknek, akik segítettek lebonyolítani a Mária Parkban tartott szentmisét – méltatta egy éve a közösségi oldalán a rendezvényt a polgármester. Bodócs Attila lapunknak is arról beszélt márciusban, hogy a Pálos Fogadó projektje és a rend életét bemutató tanösvény erősítheti a zarándokturizmust.

– A Pálos Fogadó és tanösvény Dobróka László nyugalmazott polgármester ötlete volt. Több mint hat évvel ezelőtt találta ki, hogy a Mátra turisztikai vérkeringésébe bekerüljön ez a település, meg tudjuk mutatni a település értékeit – ezt a Gyöngyös TV-nek mondta tavaly októberben a faluvezető.

A megkérdezettek szerint a hívek, s a helyi egyházközség tanácstagjainak jó része értetlenül áll az intézkedés előtt. Ugyanott egy esküvőért ugyanis mindössze tízezer forintot kért az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában