Fejlesztés

2021.10.26. 07:00

A gyöngyösi iskola korszerűsítésével véget ért a kiöregedett kazán kálváriája

A múlt héten újabb fontos állomásához érkezett a gyöngyösi Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola modernizálása. A hatvani tankerület fenntartásában lévő tanintézményben átadták a korszerűsített fűtésrendszert.

Szabó István

2021 10 20 Kálváriaparti Általános Iskola felújított kazánházának átadása - Horváth László országgyűlési képviselő, Nagy-Füleki Renáta intézményvezető - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A Kálváriaparti iskolában a tavaly októberi próbafűtéskor több égőfej is tönkrement a közel negyvenéves kazánban. A javítás közben kiderült, a probléma nagyobb, mint gondolták, néhány nap tanítási szünetet is el kellett rendelni a fűtés hiánya miatt. A folyamatos karbantartással addig működőképes állapotban tartott, de már elavult kazán cseréje halaszthatatlanná vált.

Ez év július elsején jelentette be Horváth Márta, a Hatvani Tankerületi Központ igazgatója a Horváth László országgyűlési képviselővel tartott közös sajtótájékoztatóján, hogy elindult a fűtési rendszer korszerűsítése, a munkaterületet átadták a kivitelezőnek, az egri Kállay Term Kft.-nek. A nyári tanítási szünet alatt a kivitelező lebontotta a régi és beépítette az új kazánokat, felújította a gázfogadó állomást. A felújított fűtési rendszer avatásakor Horváth Márta elmondta, hogy a korszerűsítés jelentős változásokkal járt.

A kazánház nemcsak funkcionálisan, de küllemében is megújult Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A régi kazán három fenntartó intézményeit szolgálta, az egri szakképzési centrum által működtetett József Attila Szakközépiskolát és a Kollégiumot, a gyöngyösi önkormányzat üzemeltetésében lévő konyhát és bölcsődét és a hatvani tankerülethez tartozó általános iskolát, uszodát és tornatermet – fogalmazott Horváth Márta. – A felújítással a fűtési rendszereket szétválasztották, a fenntartóknak önállóan kell gondoskodni az intézményeikről. A kazánok cseréjén túl a tetőszerkezetet is szigetelték, mert több helyen beázott. A munkák összköltsége 103 millió forint volt, amit teljes egészében a Klebelsberg Központ biztosított.

Horváth László az avatáson köszönetet mondott a kivitelezőnek a határidőre elvégzett minőségi munkáért. Mint mondta, nemcsak funkcionális rendbetétel történt, de meg is szépült a munkaterület, és sok sikert kívánt a hatvani tankerületnek a további feladatokhoz.

A tankerület folyamatosan felújít

Horváth Márta arról is szólt, hogy a Kálváriaparti Sport- és Általános Iskola épületét 1982-ben adták át, a következő évtől tanuszoda is üzemelt benne. A gyöngyösi önkormányzat 2013-ban adta át fenntartásra és működtetésre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. A hatvani tankerület megalakulása után az intézmény állapotának felmérése elkeserítő eredménnyel zárult, szinte teljes körű rekonstrukcióra mutatkozott igény. A prioritásokat figyelembe véve 2017-ben elsőként az akkor már három éve nem üzemelő tanuszodát újították fel 32 millió forintból. Ezt követte 2019-ben a tornaterem világításának korszerűsítése, idén pedig a kazáncsere. A hatvani tankerület legnagyobb iskolája a Kálváriaparti, jelenlegi tanulólétszáma 476. Horváth László arról tájékoztatott, hogy a hatvani tankerü­letben, csak ebben az évben, több mint kétmilliárdos állami forrásból az intézmények közel negyven százalékában folyt, vagy folyik iskolák és tornatermek felújítása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában