állattartás

2021.10.11. 17:30

Egyre több albérletbe lehet kutyát, macskát vinni Heves megyében

A kiadásra meghirdetett lakások és házak között egyre nagyobb arányban vannak azok, amelyekbe a bérlők magukkal vihetik a kisállataikat – derül ki az Ingatlan.com nemrégiben készített – az elmúlt években feladott több mint 420 ezer albérlethirdetés adatain alapuló – összefoglalójából.

Sz. M. L.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Adataik szerint 2016 januárja és szeptembere között a feladott albérleti hirdetések tíz százalékánál engedélyezték a tulajdonosok, hogy a bérlők a kedvenceikkel költözzenek. Idén pedig ugyanez már a feladott kiadó lakás- és házhirdetések tizenöt százalékára volt igaz. Az Ingatlan.com adatai szerint több mint 9 ezer, országosan összesen pedig több mint 12 ezer állatbarátalbérlet-hirdetés volt a kínálatban 2021-ben. A kérdés azért is érdekes, mert már évekkel ezelőtt is több millió kutya és macska élt a magyar háztartásokban. A bérlők pedig a tulajdonosokra vannak utalva, ha kisállataikkal szeretnének költözni.

– Érdekes látni, hogy a kereslet öt év alatt Heves megyében is jelentősen elmozdult az állatbarát-albérletek irányába, mert a 2016-os 4,1 százalékos arány 9,2 százalékra nőtt 2021-re. Ez azt is jelenti, hogy az állatbarátalbérlet-hirdetések iránt érdeklődők aránya megduplázódott, miközben az érdeklődések száma megtízszereződött. Az egri albérletek kínálatában hat százalékról kilencre nőtt az állatbarát módon kiadó ingatlanok aránya.

A fővárosban pedig öt év alatt 10 százalékról 18 százalékra nőtt a kedvenccel költözhető helyek aránya – tájékoztatta lapunkat Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az összefoglalóban kiemelték, hogy a kisállat tartását megengedő hirdetések száma és aránya idén ráadásul úgy növekedett, hogy 2021-ben a teljes kínálat a tavalyi rekordhoz képest csökkent. Ez két dolgot is jelez: egyrészt a bérlők igényeit egyre inkább meghallgatják a tulajdonosok, másrészt pedig a kisállattartás körülményei rengeteget fejlődtek, és ez a jelenség is sokkal inkább elfogadottá vált.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a jogszabályok, a társasházak és az önkormányzatok rendelkezéseit is figyelembe kell venni a beköltözőknek.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában