forradalom

2021.10.23. 16:00

Gyöngyösön is megemlékeztek október 23-án

Gyöngyösön az október huszonharmadikai megemlékezés szentmisével kezdődött, amelyet Balog Gyula esperes celebrált a Szent Bertalan templomban.

Sz. Sz. I.

2021 10 23 Ünnepi szentmise, megemlékezés és koszorúzás az 56-os emlékműnél - Gyöngyös - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Az ünnepi műsorra a közeli 56-os emlékműnél került sor. Kárpáti István alpolgármester beszédében arra emlékeztette a megjelenteket, hogy ezt a napot sokáig csak egy-egy félmosollyal, s válaszul rá egy szemhunyorítással lehetett megünnepelni.

Szentmisével kezdődött a gyöngyösi megemlékezés Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– Március tizenötödike mellett ez az a nap, ami legjobban megmelengeti a magyarok szívét. Ez a nap jóval többet jelent egy történelmi esemény dátumánál. Örök üzenetet hordoz, olyan érzésekről, szenvedélyről szól, amelyek akkor, ma és a jövőben is bennünk élnek. 1956-ban a magyarok egy emberként álltak ki a szabadságért, vállalva az egyenlőtlen harcot, amelyben benne volt a kudarc, a tragédia lehetősége is. Mégis, az esély arra, hogy egy szabadabb világban élhetnek, erősebb volt a kockázatnál. Ez a szabadságvágy teszi mintává minden későbbi generáció számára 56-ot – hangsúlyozta Kárpáti István.

Az ünnep méltatása után az önkormányzat, az intézmények, pártok, civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékműnél. Józsa-Kalocsai Mária énekével, Gubacsi Franciska szavalatával tette emlékezetesebbé a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában