Vicuska

2021.10.27. 19:45

Kiderült, miért Venczel Vera kapta az Egri csillagok női főszerepét

Megformált karaktereiből áradt a jóság és a tisztaság, játékából sugárzott a finom, törékeny nőiesség és a színészet iránti szenvedély – így méltatta a Vígszínház, amelynek 50 éven át tagja volt a hétvégén 75 éves korában elhunyt Venczel Vera Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Heol

Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

A Kossuth Rádió a Nagyok című zenés portréműsorában a hatvanas évek nagy magyar történelmi filmjeiben sikereket szerző színésznőről emlékezett meg – egy korábbi interjúbeszélgetést felidézve –, amelyben szó esett arról is, miért ő kapta meg Cecey Éva, Vicuska legendás szerepét az Egri csillagokban – számolt be az Origo.

Mint írják: fővárosi lányként már gyerekkorában is lelkes színházlátogató volt, így nem csoda, hogy Venczel Vera hamar rátalált a Vígszínházra, amelynek rögtön a főiskola elvégzése után tagja lett. Sok feladatot kapott, láthattuk színházban, filmvásznon, hangját hallhattuk szinkronszerepekben és rádiójátékokban is. A Kossuth Rádió portrébeszélgetésében pedig azt is megosztotta a hallgatókkal, hogy a színpad iránti szeretetét otthonról hozza.

Venczel Vera bár eleinte bánta, hogy a főiskola után nem a Madách Színházba került, később rájött, hogy a sors okosabb volt, mint ő, hiszen az elmúlt évtizedekben szinte csak zenés darabokat játszottak ott, míg ő elsősorban prózai színésznek tartja magát. A Víg tökéletes gyakorlóterep volt számára, ahol a szakma legnagyobbjaitól tanulhatott.

Venczel Vera színművész Cecey Éva szerepében, az Egri csillagok című film forgatásakor
Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ

A színpadi szerepek mellett a filmek kihagyhatatlanok Venczel Vera életéből. Ha valaki meghallja a nevét, mind a mai napig az Egri csillagok Vicuskája, Cecey Éva karaktere jelenik meg előtte. A színésznő elárulta, a film rendezője, Várkonyi Zoltán rögtön őt és korábbi partnerét, Kovács Istvánt nézte ki a szerepre – akivel már nagy sikerrel dolgoztak együtt a Kárpáthy Zoltánban –, a rendező mégis furcsa cselhez folyamodott. Az Ifjúsági Magazinban tett közzé egy szavazást, hogy a közönség kiválaszthassa, kit látna szívesen a mű női főszereplőjeként. Venczel Vera és Kovács István nyertek, a szavazással pedig ügyesen tudták népszerűsíteni a még el nem készült filmet.

Venczel Vera a szinkronstúdiókban és a rádióban is többször megfordult, ami izgalmas kihívást jelentett neki. Az utóbbi időben a betegsége és a koronavírus-járvány miatt azonban visszavonultan élt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában