forgalom

2021.10.28. 07:00

Kitiltaná az autósokat a történelmi belvárosból Eger polgármestere

Ritkítaná a belvárosi autóforgalmat Mirkóczki Ádám. Szerinte félreértették a korábbi nyilatkozatát.

Szabadi Martina Laura

20211025 - Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere szeretné kitiltani az autókat Eger történelmi belvárosából, az árufuvarozás is 10 óra helyett csak 9:30-ig működhetne. - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Mirkóczki Ádám polgármester a TV Eger Féktelenül című műsorában adott interjút a napokban, ahol szó esett a vendéglátóhelyek teraszairól is. A városvezető ezzel kapcsolatban elmondta, ő nem tartja problémának az éttermek, presszók terjeszkedését, viszont a történelmi városmagot elzárná az autók elől és tovább korlátozná az áruszállítást.

– Nem a teraszok miatt nem lehet közlekedni a városban, hanem az autóforgalom túl nagy a Dobó téren és környékén. Erre rendszeresen érkezik panasz, de magunk is látjuk, hogy a helyzet tarthatatlan. Kisgyermekes családoknak sétálni a belvárosban konkrétan életveszélyes – mondta lapunk kérdésére Mirkóczki Ádám. – Az áruszállítók tízig behajthatnak. Félreértés, hogy tovább korlátoznánk ezt, ebben nem tervezünk változást, szigorúbb ellenőrzést viszont igen, mert sajnos nem mindenki tartja be a szabályt. Ha ezt csak úgy lehet megoldani, hogy fizikai akadályt teszünk, akkor így fogunk eljárni.

Arról nem is beszélve, hogy a sokmilliós személyautókon furcsán mutat az áruszállítás tábla.

A korlátozás egyértelműen szükséges, de természetesen részletesen ki kell dolgozni, egyeztetni kell a környéken élőkkel, a vendéglátósokkal. Ha más megyeszékhelyek ezt meg tudták oldani, akkor Egernek is szükséges. Nem egyik napról a másikra valósul majd meg, de mindenkire vonatkozni fog, az önkormányzat munkatársaira is. Indokolatlanul sok ugyanis a kiadott behajtási engedély – húzta alá a polgármester.

Túl nagynak tartja a polgármester az autóforgalmat a belvárosban Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Olvasónk szerint szükség lenne szigorításra, hiszen a gyalogosokat sokszor zavarják az autósok, sőt van, aki veszélyben érzi magát emiatt.

– Nyilván, ha az utcán közlekedünk, figyelmesnek kell lenni, de talán a Széchenyi utcán és a Dobó tér közelében elengedhetné magát az ember. Ehhez képest néhány éve épp a sétálón sodort el egy autó, mert a sofőr viszonylag gyorsan ment ahhoz képest, hogy hol közlekedett. Nem lett semmi bajom, de roppant kellemetlen élmény volt – mondta egy neve elhallgatását kérő egri nő.

Hozzátette, szerinte nem lehet mindent megtiltani és megérti, hogy a környéken élők és a vállalkozók behajtanak, csak nem mindegy, hogyan.

A belváros vendéglátósait és üzlettulajdonosait is megkérdeztük arról, hogyan hatna rájuk, ha tovább korlátoznák az áruszállítást. Elmondták, előfordul, hogy vállalkozásaik miatt be kell hajtaniuk a környező utcákba, ahol a gyalogosok többsége nem céltalanul sétálgat, hanem valamelyik üzletbe tart. Dr. Offenbacher Géza, az Offi Ház tulajdonosa közölte, tapasztalatai szerint az áruszállítók már tíz óra után pár perccel sem szeretnek a belvárosba hajtani.

– A Szúnyog-köz nem tartozik a szó szoros értelmében a gyalogosforgalommal érintett területek közé. Hozzánk van, hogy hajnali öt-hat óra körül szállítják az árut. Én ebből nem csinálok problémát, hajnalban is átveszem az árut, hiszen éppen azért érkeznek korán, hogy a sétálóra és a környező utcákba rendben odaérjenek tíz óra előtt. Ugyanis egy-egy szállítónak sok helyszíne van egy délelőtt. Tovább korlátozni ezt értelmetlen – fogalmazott.

Nem mindenki ért egyet

– Számtalan felháborodott telefont kaptam a polgármester interjúja után, mert a belvárosban élők nem támogatják a gépjárműveik kitiltását, ahogy a vendéglátósok életét is ellehetetlenítené a polgármester terve. Érdemes lett volna először az érintetteket megkérdezni – fogalmazott Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP önkormányzati frakcióvezetője. Hozzátette, szerinte ennek ellenére még nincs ok az aggodalomra.

– Ahogy a Senator-ház eladásába is beletört a polgármester bicskája, úgy ez a terv is csak a kommunikáció szintjén marad, ha közösen fellépünk az elhibázott ötlettel szemben. Én mindig a körzetemben élők oldalán állok, és közösen meg fogjuk akadályozni, hogy néhány médiaszereplés kedvéért a polgármester megnehezítse a környéken élők és dolgozók mindennapjait – húzta alá az önkormányzati frakcióvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában