hagyomány

2021.10.18. 17:30

Különleges ételeket, jó lekvárokat kínáltak a noszvaji Birsünnepen (fotók)

A hétvégén tartották a település hagyományos őszi eseményét, a Birsünnepet.

Sz. M. L.

A település egyik jellemző gyümölcséhez kötődő eseményen zsibvásár, kézműves foglalkozások és népi játékok várták az érdeklődőket a Patakparti Piacon. A nap folyamán a Lóca Társulat előadásai várták a gyerekeket. Természetesen az üstben készült lekvároké volt a főszerep, ám falusi vendégasztaloknál is kóstolhattak a látogatók noszvaji birsalmával készült ételkülönlegességeket. Volt a repertoárban birsalmás bableves, vargabéles birsalmamártással, birsalmás sütemények. Az ünnephez közeledve egyébként a környék éttermei rendszerint a szezonnak megfelelően a birshez igazították étlapjukat.

– Noszvajon rengeteg birsalma terem, a környezeti adottságok ugyanis kedvezőek a gyümölcs számára amiből lekvár, kompót, de gyakran pálinka is készül. Mindennek hosszú évekre visszanyúló hagyománya van nálunk, a múltban sokféleképp használták, ezért is fonódott köré az őszi időszakunk kedvelt ünnepe – emelte ki Szabó Péter polgármester korábban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában