környezet

2021.10.03. 19:37

Mátrafüreden mutatták be a kutyák szerepét a természetvédelemben – Fotók

Kutyák a természetvédelemben elnevezéssel tematikus napot tartottak a Harkály Házban.

Sz. Sz. I.

2021 10 03 Kutyás programok a Harkály házban - Mátrafüred - Czímer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Előadásában Deák Gábor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület ragadozómadár-védelmi szakosztályának munkatársa a kutyáknak a madármérgezések felkutatásában játszott szerepéről beszélt. Megemlítette a közelmúltbeli kirívó esetet is, amikor megyénk nyugati határánál, Tura térségében tömeges madármérgezés történt.

– Csak a kihelyezett, mérgezett gócpontok kutyák általi gyors felderítésének köszönhetjük, hogy nem esett több szárnyas áldozatul a felelőtlen emberi magatartásnak, és a környéken fészkelő parlagi sas pár is élve maradt. Sajnos, így is 246 madár hullott el – emelte ki Deák Gábor.

 

Fontos szerepet játszanak a kutyák a veszélyeztetett rákosi viperák védelmében, erről Mizsei Edvárd, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság projekt-koordinátora beszélt, Szép Ábrahám vadgazda mérnök pedig a Kuvasz-Őr Alapítvány munkájáról tartott ismertetőt. Az előadások szünetében a látogatók az ebekkel is megismerkedhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában