világnap

2021.10.19. 16:32

Nem hagyják magukra a szenvedőket az egri kórház hospice osztályán

A hospice világnapja alkalmából az egri Markhot Ferenc Kórház hospice osztálya ünnepi megemlékezést tartott kedden délután az intézmény Refektóriumában.

Molnár Helga

A terápiás kutya, Flow trükkjeivel teszi szebbé a betegek napját Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

– Senki nem maradhat egyedül, tegyük mindenki számára elérhetővé a palliatív ellátást – ez volt az idei ünnepség mottója, melyet Fürné Mosoni Anita, az Emberi Méltóságért a Hospice Osztály Betegeiért Közhasznú Alapítvány elnöke osztott meg a résztvevőkkel, illetve a segítségnyújtás fontosságát emelte ki, s az osztályon végzett embert próbáló ápolói munka értékét hangsúlyozta.

Dr. Maszárovics Zoltán orvosigazgató úgy fogalmazott, mindennek rendelt ideje van, s mint mondta, erre a koronavírus-járvány rávilágított.

– A palliatív ellátásban nagyon fontos a felkészítés, a hospice osztályon dolgozóknak pedig ebben hatalmas szerepe van. Csodálatosan helyt állnak a kollégák, méltóak az ünneplésre – húzta alá.

Dr. Szabó Csaba palliatív orvos arról szólt, hogy a hospice jelentése menedékház, így az osztály azon betegek menedéke, akik gyógyíthatatlanok, s itt intézményi keretek között szakszerű ápolást kapnak életük végéig, s mindemellett családjuk is tehermentesül.

A terápiás kutya, Flow trükkjeivel teszi szebbé a betegek napját Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Kovács Judit szakápoló az osztály koronavírus-járvány alatti életéről beszélt.

– A kezdetekben nőttek az esetszámok, jöttek a szigorítások, s a nagy csapás, a látogatási tilalom bevezetése. Majd még nagyobb traumával kellett megküzdenünk, amikor a járvány betört az osztályra, melyet december 4-én be kellett zárni, újranyitni pedig január 4-én tudtuk. Áthelyezték a betegeinket, a dolgozókat a covid-osztályokra vezényelték, de egy hónap múlva megfogyatkozva ugyan, de visszatértünk – mondta.

Kapaló Éva, a Dr. Mancsok Állatalapítványt képviselte kutyájával, Flow-val a rendezvényen. A négylábúval különböző trükköket mutattak be, majd Kapaló Éva a kutyáról, mint a terápia fontos résztvevőjéről szólt. Mint mondta, több állat is alkalmas terápiásnak, ők pedig gyakori vendégei az egri hospice osztálynak. Végül a Méltóság Mezején a már elhunyt betegek emlékére koszorúkat, mécseseket helyeztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában