körkép

2021.10.13. 07:00

Rekordot dönt a Szép-kártyás fizetés Heves megyében

Mind a verseny-, mind a közszférában sokan kapnak béren kívüli juttatást a Széchenyi Pihenőkártya, Szép-kártya révén. A koronavírus-járvány korlátozásai miatt ezek felhasználása hosszú ideig ellehetetlenült.

Szabó István

Az alszámlák átjárhatósága előnyös a kártyatulajdonosnak, az elfogadóhelynek is Illusztráció: MW

Fotó: Fehér Gábor

A pandémia alatt bezárt szállodák, éttermek, szórakozóhelyek és elmaradt rendezvények miatt tömegesen ragadt benn és halmozódott fel pénz a Szép-kártyákon. A koronavírus elleni átoltottság növekedése idején döntött a kormány arról, hogy a gazdaság újraindulását is segítendő, április 25-től ez év végéig szabad az átjárás a Szép-kártya egyes alszámlái között. Lehetővé vált, hogy a kártya szálláshely-, vendéglátás-, illetve szabadidőzsebeinek bármelyikéből kifizethető az addig megszabott alszámláról kiegyenlíteni rendelt szolgáltatás.

Kutatások szerint a Szép-kártya részesedése a béren kívüli juttatásokra használt cafeteria-rendszer összértékén belül 60 és 80 százalék között mozog. Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár áprilisi tájékoztatása szerint a döntés csaknem egymillió munkavállalót érintett.

Megyénk Szép-kártyát elfogadó szolgáltatói szerint nyáron rekordmagasságba emelkedett az ily módon történő fizetések összege, különösen július harmadikától, amikor megszűntek a védettségi igazolványhoz kötött korlátozások. Hollóné Czvack Marianna, a Heves Megyei Falusi Turizmus Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a turisták nagyon kihasználták a zsebek átjárhatóságának lehetőségét.

– A falusi turizmusra jellemző, hogy mindhárom alszámlát elfogadják a szálláshelyeink. A kormány döntése amiatt újdonság számunkra, hogy a vendégeink, ha úgy alakul, a vendéglátás alszámláról kérik például a szállás fizetését, vagy fordítva – fogalmazott Hollóné Czvack Marianna.

Sándor Béla, a gyöngyösi Bori Mami étterem tulajdonosa arról számolt be, hogy idén nyáron jóval több vendégük egyenlítette ki a számlát Szép-kártyával.

– A zsebek közti átjárhatóság a tavaly nyári nyitásnál is nagyobb forgalmat generált – közölte Sándor Béla. – Tudatosan használják ki a turisták a lehetőséget, nem minden esetben szállást fizetnek az arra hivatott alszámláról, hanem étkezést. Ez nekik is előny, de nekünk, az elfogadóhelynek is.

Az alszámlák átjárhatósága előnyös a kártyatulajdonosnak, az elfogadóhelynek is
Illusztráció: MW

A gyöngyösi Nagy Réka idén kapott Szép-kártyát a munkáltatótól.

– Év elején még nem lehetett tudni, mennyire lehet mozogni nyáron, így az egészet a vendéglátás zsebbe kértem. Étteremben, ebédrendeléskor használom a kártyát, de fizettem vele szálláshelyen is – közölte Nagy Réka.

A kompolti Tóth-Pál Ádám is nagyon jó lehetőségnek tartja, hogy átjárhatóak az alszámlák, mert alapvető élelmiszerre költhetők a létfenntartásért.

– Nem a terveink alapján költhettük a kártyán lévő összeget. Mindegyik alszámlából élelmiszert vettünk, mivel sok termék drágult, így az életszínvonal fenntartása is többletköltséggel jár – sajnálkozott.

Az egri Hegymegi Flóra azt mondta, már minden zseb összegét melegételre költötte, hogy ezzel is támogathassa kedvenc éttermeit.

Szeretnék, ha maradna a kedvezmény

Jelen állás szerint a Szép-kártyák alszámláinak átjárhatósága idén december 31-én megszűnik. Nagy Réka bízik benne, hogy meghosszabbítják a lehetőséget. Szerinte ez mindenkinek egyszerűbb lenne, mert így arra fordíthatná a munkáltatótól kapott összeget, amire szeretné, és nem arra, amire év elején gondolta, hogy költeni fogja. Tóth-Pál Ádám nem örül az átjárhatóság végének, mert így a fizetésének jóval nagyobb részét emésztik fel a kiadások, vagy más forrásból, például többletmunkával kell pótolni a hiányt. Mint mondta, a családja számára nagy segítség volt ez, ezért reméli, hogy módosítják a rendeletet és meghosszabbítják a hatályát. Hegymegi Flóra elmondta, hogy tájékoztatták a munkahelyén a kedvezmény ideiglenességéről, de a folytatás a jövő kérdése, ő már lenullázta az idei számláját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában