fagykár

2021.10.08. 14:00

Támogatás érkezik a Heves megyei fagykárosultaknak

A gyümölcstermelők rémálma a tavasszal egyre rendszeresebben beköszöntő fagy. A kemény mínuszok akár az egész termést elpusztíthatják a korán virágzó fajtáknál. A szaktárca idén komoly anyagi segítséget nyújt a jövő évi védekezéshez.

Szabó István

2021 06 01 Meggyes Vámosgyörkön - Czimer Tamás - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében idén még 527 milliárd forint összegben ír ki új pályázatokat, jelentette be a napokban Nagy István miniszter. Ezen belül e hónapban várható a tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatására szóló, ötmilliárd forint keretösszegű felhívás. Ez a gyümölcsültetvényekben évről évre visszatérően nagy kárt okozó tavaszi fagyok elleni védekezést szolgáló eszközök, berendezések, technológiák beszerzéséhez nyújt támogatást. Köztudott, a növények télen elviselik a fagypont alatti hőmérsékletet, mélynyugalmi időszakukban nem hajtanak ki. A korán virágzó fajoknál, mint például a barack, ez az állapot február végéig, március elejéig tart. Ha akkor tavasziasra fordul az idő, a rügyfakadás rögtön megkezdődik. Ekkor a fagy komoly bajt okozhat.

Megyénkben idén tavasszal is lesújtó volt a helyzet. Gedei Zoltán vámosgyörki őstermelőnek a sárgabarackja esett a hideg áldozatául, csakúgy, mint Vass Ferenc hobbikertésznek Nagyúton. Péter Zoltán, a vámosgyörki mezőgazdasági szövetkezet elnöke szerint nem volt jobb a helyzet Gyöngyöspata térségében sem.

A káli Szűcs Imre kertészmérnök, a Zöldség-Gyümölcs Farm Kft. ügyvezetője elmondta, az őszibarackban mintegy kilencvenszázalékos volt a fagykára, de a korai érésű cseresznye sem úszta meg olcsóbban. Szerinte a magyar fejlesztésű „ködsárkány” államilag támogatott beszerzése nagyon eredményessé teheti a védekezést.

Gedei Zoltán ültetvénye is megsínylette a fagyokat Archív fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A gép egy traktorral vontatott kazánként képzelhető el. Mi szalmabálával töltjük meg, de lehet fanyesedékkel, gallyakkal is, ami füstölve ég bő hat órán keresztül. A füsthöz vizet fecskendezve nehézfüst képződik, ami a talajszintre süllyedve megül a fák között, kiszorítva onnan a fagyos levegőt – magyarázta az ügyvezető.

A gép hatótávolsága mindkét oldalon harminc méter, így egyszerre egy hatvan méter széles földcsíkot képes lefedni. Húsz percen belül azonban vissza kell térni a kiindulási ponthoz, így képes biztonságosan lefedni tíz hektár földterületet. Egy másik módszer a paraffingyertyák égetése, de ez nagy szervezettséget és sok embert kíván, pedig az ágazat egyre krónikusabb munkaerőhiánnyal küzd. A módszer környezetbarát, de drága, ezért itt is igény mutatkozhat a támogatásra. Olcsó fagyvédelmi módszer a hagyományos füstölés, de ez már nem tekinthető korszerű és környezetbarát megoldásnak.

– Még most is sokan alkalmazzák, pedig jelentős mértékben szennyezi a környezetet, és amúgy is csak kis területen lehet hatékony. A nedves, nem könnyen gyúló anyag égetésekor túl nagy mennyiségű szén-dioxid termelődik ahhoz képest, hogy csak az enyhe fagyok esetén hatékony. Bízom benne, hogy a támogatás révén sokan át tudnak térni környezetkímélőbb módszerekre – vélekedett Gedei Zoltán.

A remények szerint a drága és kényes vízpermetezéses módszer és a sokmilliós beruházási költségű légkeverő gépek elterjedését is előmozdítja az új pályázat.

Más ágazatban is elkelne a segítség

A zöldségkertészek is küzdenek a tavaszi fagyokkal. Kovács Dávid feldebrői őstermelő paprikapalántáira sokat kellett fűteni idén tavasszal is. A nem egyszer mínusz öt-hat fokos fagyok idején a dupla fólia mellett gázzsámollyal, fatüzelésű kályhával védte a kényes növényeit. A 11 ezer forintba kerülő nagy gázpalackot kétnaponta cserélte, és sok fa is elfogyott. A fűtés korszerűsítésére, fagyvédő fátyolfólia beszerzésére jól jönne a támogatás.

Heves-Alatka környékén idén tavasszal volt olyan reggel, mikor mínusz kilenc fokot mértek, emlékezett vissza. Steczina Zsolték sok ezer tő uborkát és paradicsomot nevelnek a fóliasátraikban. A fagyos éjjeleket a növények közt töltötték fűtéssel. Egy fűtési rendszer önerőből való kiépítése azonban sok gazda anyagi lehetőségeit meghaladja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában