beruházás

2021.10.25. 07:00

Több tíz millió forint pályázati támogatás érkezik Heves térségébe

A Magyar Falu Programban újabb sikerek születtek, ezúttal a tartaléklistáról támogatott pályázatokat bírálták el, s kerültek ki onnan a győztesek. A térség települései ezúttal is nyertesek voltak.

Molnár Helga

A Magyar Falu Program (MFP) célja az ötezer lakosságszám alatti települések hátrányainak enyhítése. Így többek között azt szolgálja, hogy az alapvető szükségletek kielégítését segítő szolgáltatásokhoz, közszolgáltatásokhoz hozzájussanak az ott élők. Támogatja olyan fejlesztések megvalósítását, amelyek vonzóvá teszik az ott lakók, illetve a letelepedni szándékozók számára ezen településeket.

Ezúttal a tartaléklistáról támogatott pályázatokat bírálták el, ahol sok hevesi sikerrel találkozhatunk. Tarnamérán például két pályázatnak örülhettek. Tímár László polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, a temető infrastrukturális fejlesztésére nyertek kétmillió forintot.

– Már korábban is elnyertünk erre a célra pénzt, akkor a temető bekötőútját kezdtük el felújítani, most ebből az összegből ezt folytatjuk tovább – részletezte.

Zaránkra korábban az orvosi rendelőhöz is érkezett pályázati pénz, ezúttal a temetőre kaptak támogatást Archív fotó: Márkus Attila / Heves Megyei Hírlap

Hozzátette, 15 millió forintot kaptak korszerűsítésre, ebből az egyik legrosszabb állapotú utcájukat, a Széchenyit tudják teljesen leaszfaltozni. Egye­lőre várják a támogatói okiratot, s ha az időjárás engedné, akkor még idén elkezdenék a munkát.

Tenk is hasonló fejlesztésre nyert 15 millió forintot. Szopkó Tamás polgármester elmondta, hogy ebből a leginkább „rászoruló” útjukat, a József Attilát aszfaltozzák le. Ő is arról számolt be: ha az idő engedi, indul az aszfaltozás, ha nem, akkor átcsúszik tavaszra a munkálat.

Újlőrincfalvára húszmillió forint érkezik a temető infrastruktúrájának korszerűsítésére. Zsebe Zsolt polgármester érdeklődésünkre elmondta, a ravatalozót szeretnék rendbe tenni, illetve egy urnafalat felállítani. Emellett az óvoda udvarára érkezhetnek új játékok ötmillió forint értékben.

A térségben még több település örülhetett pozitív döntéseknek. Átányban a szolgálati lakás felújítására több mint nyolcmillió, Boconádon az orvosi rendelő fejlesztésére majdnem tízmillió forintot költhetnek. Több helyen lesz korszerűbb a temető, így Tarnaörsön öt, Tiszanánán 18, Zaránkon kettő, Hevesvezekényben pedig négymillió forint jut e célra.

Akadnak még újabb sikerek

További két település büszkélkedhet azzal, hogy nyertesei lettek a tartaléklistás pályázataik. Kömlőn több mint 33 millió forintból szépülnek meg a belterületi utak.

A sarudi önkormányzat kommunális eszközt ­vásárolhat 13 millió forint értékben. A támogatásból egy kabinos traktort vesznek homlokrakodóval és földkanállal, s egy pótkocsit, szárzúzóval, benzines kaszával. Ezek nagy segítséget jelentenek a közterületek rendben tartásában. Az MFP-ben november 9-én nyílik újabb pályázati lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik