teraszok

2021.10.13. 17:30

Türelmi időt adott a tervtanács – megmaradhatnak a teraszok Egerben

Mirkóczki Ádám polgármester megbízásából közleményben tájékoztatták az egri vendéglátósokat, hogy márciusban változott a teraszok, a téliesített építmények engedélyezésének rendje.

Szabadi Martina Laura

2021.10.11 - Trifla Ivó és Konyha - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Ám van, ahol már áll a téli terasz, ilyen a Trifla Ivó & Konyha is. Gál Gábor tulajdonos elmondta, eddig hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy a korábbi engedély érvényét vesztette.

– Csak szóbeszéd alapján hallottuk, hogy valami változott – mondta. – Mi jogkövető és korrekt módon szeretnénk eljárni, ezért azt reméljük, az önkormányzat és a hatóságok is így tesznek. Illett volna időben tájékoztatást kapnunk. Legalább egy határozatot, hogy a korábbi építési engedély, amit nem kellett évente újítani, nem érvényes.

– Tájékoztatjuk a vendéglátóhelyek üzemeltetőit, hogy építésügyi jogszabályi változások következtében a vendéglátóipari előkertek létesítésének hatósági engedélyezési eljárásrendjében változás következett be március 1-jétől – olvasható a napokban Kacsó János egri főépítész által küldött közleményben. Közlésük szerint a téli és nyári előkertek megvalósításához az örökségvédelmi hatósági bejelentési eljárást a kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi főosztálya intézi. Ezt megelőzően az Állami Főépítész Iroda Heves Megyei Településrendezési és Építészeti-Műszaki Tervtanácsának véleményét kell beszerezni.

– A bejelentés vagy műemlék épület esetén az engedélykérelem benyújtásával egyidejűleg igazolni kell, hogy a területi tervtanács szakmai véleményt adott. Célszerű előzetesen a tervekkel megkeresni az eljáró hatóságot egyeztetés céljából. A téliesített előkertek létesítéséhez a jóváhagyó örökségvédelmi engedélyen túl még a közútkezelői engedély és az érvényes közterület-használati megállapodás is szükséges. Az önkormányzatnak az a célja, hogy segítse az érintett vendéglátóhelyek sikeres üzemeltetését – szerepel a közleményben.

A városi főépítésztől egyébként még a közlemény kiadása előtt érdeklődtünk arról, hogy mi lesz azokkal, akik már készen vannak az építményekkel, ám erre nem jött válasz.

Oroján Sándor, a Fidesz–KDNP önkormányzati frakcióvezetője karolta fel a vendéglátósok ügyét, s egyeztetett Kacsó Jánossal is. Nem tartotta ugyanis korrekt eljárásnak, hogy minden átmenet nélkül már nem megfelelő az a terv, ami tavaly még jó volt.

A politikus hétfői közlése szerint úgy tűnik, idén télen is lesznek végül teraszok.

– A tervtanács átgondolta a korábbi döntését, így a vendéglátósok idén s akár jövőre is megkapják az engedélyt, amit a korábbi években is megkaptak, attól függően, hogy az önkormányzat részéről mikor végzünk a településképi koncepcióalkotással. Egernek szüksége van a vendégekre, ezért az őket kiszolgáló éttermeseket, szállásadókat nem vegzálni, hanem segítenie kell a helyi hatóságoknak – mondta.

Nem kell elbúcsúznunk a teraszoktól télen. Képünkön az Offi étterem
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Megkerestük a tervtanács vezetőjét, Fajcsák Dénest is. Elmondta, a pandémiára, valamint az önkormányzati rendeletek hiányos szabályozására tekintettel véleményezés nélküli moratóriumot tartanak az Eger belvárosában működő vendéglátó egységek téli kitelepülésével kapcsolatban.

– Ha egy év alatt a fennálló helyzetet nem sikerül megfelelően rendezni, akkor további egy esztendővel ez az időszak meghosszabbítható a tervtanács későbbi döntése alapján. A testület azt javasolja Eger önkormányzatának, hogy mielőbb dolgozzon ki egy építészetileg s műszakilag egyaránt végiggondolt elv- és megoldási rendszert, amellyel Eger műemléki belvárosának arculata nem sérül a parazita épületbővítmények által, de ­kezeli a vendéglátásban tevékenykedők igényeit.

Ugyanakkor a tervtanács felhívja a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan a nyári kitelepülésekkel is célszerű Eger városának foglalkoznia.

A jelenleg működő, illetve már jogot szerzett kitelepülések a jogszabályban előírt száznyolcvan napig maradhatnak, utána a szerkezeteket a kitelepülőnek el kell bontania, visszaállítva az utcaképek eredeti állapotát – tájékoztatta lapunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában