összhang egyesület

2021.11.28. 20:00

A szülés, a születés, az anyák és babák méltóságáért sétáltak Egerben

Aki adott már életet, vagy apaként ott volt gyermeke születésekor a szülőszobán, akkor tudja, bizony van még mit tenni azért, hogy az újszülöttek egy békésebb világba érkezzenek, hogy anyukájuknak legyen módja megőrizni a méltóságát, amikor világra hozza gyermekét. Az egri Összhang egyesület tagjai, szimpatizánsok vasárnap azért sétáltak, hogy az országos kezdeményezéshez csatlakozva felhívják a figyelmet ennek fontosságára.

Guti Rita

Kendőalagúttal, színes szalagokkal hívták fel a figyelmet: nem mindegy, hogyan születünk Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

– Sajnos ma Magyarországon a korszerűtlen szülészeti ellátás rendszere társadalmi problémákhoz vezet. A várandósgondozás során, a szülőszobán rengeteg anya szerez életre szóló fizikai és lelki sérülést, ami nemcsak az anyává válását, a babájával való kapcsolatának kialakulását nehezíti, de a családi ­egységet rombolja, valamint kihat a további gyermekek vállalására is – ezzel a felütéssel hívta sétálni a megyeszékhelyen élő kisgyermekes családokat az Összhang egyesület vasárnap. Maroknyi csapat indult az egyesület székhelyéről, a Barkóczy utcából a Dobó téren át az Érsekkertben lévő életfához, melyet évekkel ezelőtt ők ültettek. Út közben a szülést szimbolizáló hordozókendő-alagúttal hívták fel magukra a figyelmet, sétájuk végén pedig kívánságaikat színes szalagokra írva kötötték fel az érsekkerti ­fűzfára.

Szándékuk az, hogy elérjék, minden szülészeten tisztelettel, odafigyeléssel, megértéssel és türelemmel forduljanak a várandós, gyermeket szülő és gyermeket nevelő nőkhöz. És mindenkihez, aki az anyákat támogatja és kíséri ezen az úton: az apákat, a családtagokat, a dúlákat.

Kendőalagúttal, színes szalagokkal hívták fel a figyelmet: nem mindegy, hogyan születünk
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Sétájuk célja az ő szavaik szerint, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a jó szülés nem lehet pusztán szerencse kérdése. A gyöngéd szülés, születés élménye mindenkinek jár! A csatlakozók szolidaritást vállaltak a Másállapotot a szülészetben mozgalommal

– Szelíden, de annál határozottabban szeretnénk ráirányítani a figyelmet a szülés körüli kiszámíthatatlanságokra – mondta a Hírlapnak Feithné Krajcsik Ilona, az egyesület egyik alapítója még a séta előtt.

– Csatlakoztunk a budapesti figyelemfelhívó rendezvényhez, bár mi szelídebben sétálunk, mert szeretnénk, ha megértenék, nem a kórházak, nem az orvosok és nem a szülésznők ellen demonstrálunk. Azért hallatjuk a hangunkat, hogy ráerősítsünk a célra: rendszerszintű változásra lenne szükség. Örültünk, amikor 2019-ben Családbarát szülészet néven irányelv született, de úgy érezzük ez azóta csak lóg a levegőben. Nem alakították át a protokollt, hogy összhangba hozzák ezekkel az irányelvekkel. Szeretnénk, ha egységessé válna a szemlélet, amelyik a szüléseket elsősorban támogatja, nem vezeti. Mert még ma is az a helyzet például, hogy nem mindegy, az ország melyik részében él a kismama, akinek elfolyik a magzatvize. Van ahol csak 12, de szerencsére akad olyan is, ahol 36 órát is engedik vajúdni ezt követően. Szeretnénk, ha ez nem esetleges lenne, ha nem az „így szoktuk elv” érvényesülne, hanem egységes irányelvek szerint fogadnák a kismamákat az ország valamennyi kórházában. Ne azon múljon a háborítatlan születés, hogy szerencséje van-e a kismamának, babának, vagy nem – tette hozzá.

Összhang egy békésebb világért

2009-ben azért jött létre Egerben az Összefogás a Szülés-Születés-Szoptatás Humanizációjáért Közhasznú Egyesület; röviden Összhang Közhasznú Egyesület, hogy tevékenységével felhívja az édesanyák figyelmét a természetes vajúdási és szülési folyamat, valamint az anyatejes táplálás fontosságára, és ennek megvalósításához gyakorlati segítséget nyújtson.

Tevékenységük mottójául Thomas Verny gondolatát választották:„…napjaink erőszakos világának békéssé formálásához legelőször azt kell megváltoztatnunk, ahogy gyermekeinkkel bánunk, mégpedig életük legelső pillanatától kezdve.”

Céljuk, hogy tevékenységükkel hozzájáruljanak az optimális életkezdet általános gyakorlattá tételéhez szükséges szemléletváltozáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában