toborzás

2021.11.26. 14:00

Átmeneti megoldás, de katonai életpályát is kínál az önkéntes szolgálat

A nyáron új szolgálati formát vezetett be a Magyar Honvédség, az önkéntes katonai szolgálatot, amely a határozott idejű foglalkoztatástól a katonai életpályáig a lehetőségek széles skáláját nyújtja. Januárban újra alapkiképzés indul.

Szabó István

Forrás: Magyar Honvédség

Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 21-én jelentette be az új szolgálati jogviszonyt, az önkéntes katonai szolgálatot. Főleg olyan fiatalokat szólítanak meg, akik kénytelenek egy időre a tanulmányaikat szüneteltetni, mert nem sikerült bejutniuk az általuk kiválasztott szakképzési, felsőoktatási intézménybe, vagy valamilyen oknál fogva el kellett halasztaniuk tanulmányaik megkezdését, de erre az időre stabil foglalkoztatási és kereseti lehetőséget kerestek. Augusztusban a kormány arról is döntött, hogy az önkéntes szolgálatot vállaló fiatalok felvételi plusz pontokat kapnak.

Holló István őrnagy, a megyénk területén illetékes 10. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője arról beszélt a Heolnak, hogy a program első ciklusát csaknem ötszázan kezdték el szeptemberben.

– Ismét önkéntes katonai szolgálatra várja a jelentkezőket a honvédség, az alapképzés január 5-én indul – tudatta az őrnagy. – Most is kiemelt érdeklődésre számítunk a felsőoktatásba be nem jutottak körében, de a jelentkezés mindenki előtt nyitva áll, aki még nincs 65 éves, büntetlen előéletű, van bejelentett magyar lakcíme és általános iskolai végzettsége. A jelentkezést mielőbb el kell indítania annak, aki januárban szeretné megkezdeni a féléves programot, mert a szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg.

Két hónap után speciális kiképzést is választhatnak az önkéntesek Fotó: Magyar Honvédség

Holló István részletezte, hogy az első két hónapban a résztvevők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak a képzési helyszínen, vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat. Az alapokat az MH 2. vitéz Vattay Antal, illetve az MH 6. Sipos Gyula területvédelmi ezredek katonáitól sajátíthatják el. Aki a második hónap után speciális területet választ, akár ejtőernyős vagy búvár kiképzést is kaphat, de megtanulhat harcjárművet is kezelni. A hat hónap alatt, s utána is, bárki választhat más szolgálati formát, azaz határozhat úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti vagy területvédelmi tartalékosként folytatja.

– A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbér, ez januártól bruttó 200 ezer forint. A program második részében a katonák a garantált bérminimumra jogosultak havi fizetésként, ez bruttó 260 ezer forint. A huszonöt év alattiak még több pénzt kereshetnek, ők mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazásiköltség-térítés, szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek. E szolgálati formáért továbbra is kaphatók felvételi többletpontok. Aki sikeresen elvégzi a hat hónapos kiképzést, 32 pontot szerez, aki ezután plusz fél évet katonáskodik, az 64 többletpontra jogosult – összegezte Holló István.

A többletpontokra katonai szolgálattal szerzett jogosultság nem évül el, olvasható a felvi.hu továbbtanulási tájékoztató weboldalon.

A résztvevőknek nem csak ugródeszka

A honvédség felhívja a figyelmet, hogy a többletpontok még nem jelentenek egyenes utat az egyetemre. Ugyanúgy számítanak az érettségin szerzett pontok, mint az a befektetett energia és tudás, ami az egyetemi követelmények sikeres teljesítéséhez elengedhetetlen. Ám ez a katonai szolgálati forma nem csupán egy ugródeszka a felsőoktatásba, hiszen, legyen akár féléves vagy egyéves a képzés, olyan, a civil életben is hasznosítható kvalitásokkal gazdagítja a résztvevőket, amik nem csak az egyetemi évek sikeres teljesítésében segíthetnek, hanem amelyekkel az élet bármely területén helyt tudnak állni. Jelentkezni december közepéig továbbra is a toborzóirodákban vagy a honvédség online felületén, az [email protected] címen lehet. Az irodák elérhetőségei a www.iranyasereg.hu oldalon találhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában