téli üzemmód

2021.11.12. 17:30

Az egri társaság is felkészülten várja a hideg hónapokat

Az országos, mintegy 32 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékút üzemeltetéséért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is november 10-től kezdődően az enyhe őszi idő ellenére, a jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén téli üzemmódra, ezzel együtt 0-24 órás szolgálatra váltott. Ezzel párhuzamosan a Városgondozás Eger Kft. is bemutatta járműparkját.

Molnár Helga

Fotó: Daniel Beran

Minden év november 10-től téli üzemmódra vált a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ez az idei évben sincs másként. Így országosan 19 megyei igazgatóságán, 95 mérnökségén és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A következő hónapokban mintegy háromezer-hétszázan dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban a szükséges téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján. Pécsi Norbert Sándor a társaság kommunikációs osztályvezetője kérdésünkre elmondta, a Heves megyei mérnökségeiken összesen kétszázan vesznek részt a téli üzemeltetési munkálatokban.

Új gépek segítik a Városgondozás Eger Kft. téli ügyeleti munkáját Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– A kezelésünkbe tartozó 1386 kilométeres úthálózat téli üzemeltetési munkáira rendelkezésükre áll több mint négyezer-kilencszáz tonna útszóró só kezdőkészlet, több mint 148 ezer liter kálcium-klorid oldat, több mint 310 tonna érdesítő anyag és 44 ekézésre és sószórásra alkalmas nehézgépjármű. A tavalyi évhez képest öt régebbi gyártmányú kombinált teherautót cseréltünk le újra, ezzel nagyban javítva megyei géppark átlagéletkorát. Szakembereink előzetesen több mint nyolc kilométer hosszan telepítettek hófogó rácsokat a 33-as főúton Besenyőtelek és Poroszló között, a 253-as főúton Andornaktálya és Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ között, valamint a 3-as főúton Hatvan és Hort között. A hófogó erdősávok hossza a megyében 8,5 kilométer – részletezte.

Egerben a Városgondozás Kft. is készül a télre. Juhász Géza, a cég ügyvezetője tegnap sajtótájékoztatón elmondta, minden évben a Városgondozás feladata a téli ügyelet biztosítása, mely a közterületek síkosságmentesítését jelenti.

– A közutakat rangsoroltuk, az első kategóriában a mentők, tűzoltók, katasztrófavédelem és a tömegközlekedés útvonalának biztosítása. A második a nagyforgalmú, a harmadik kategóriába a kisebb forgalmú utak tartoznak, ebben a sorrendben tisztítunk – részletezte. Mirkóczki Ádám polgármester hozzátette, az elmúlt két évtized legnagyobb beruházása valósult meg a cég életében, hiszen öt új járművet vásároltak, s ezek már szolgálatban is állnak ezen a télen.

Felkészültek a télre

A Magyar Közút a téli szezonban az országos közúthálózaton összesen 915 nehézgépjárművet, 160 rakodógépet és 158 hómarót mozgósíthat. Az idei évben jelentősen megújult a cég gépparkja, ugyanis 66 új teherautót és 32 új Unimogot szerezhettek be. A közútkezelő mind a 94 mérnökségén feltöltötte a sótárolókat. Ezen kívül azokon a szakaszokon, ahol az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagyobb a hófúvások előfordulási lehetősége, ott hófogórácsokat és hálókat helyeznek ki, ez 488 kilométernyi útszakaszt érint. A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy nyári gumijukat még a tartós fagyok előtt cseréljék át téli közlekedésre alkalmas, megfelelő minőségű és állapotú abroncsokra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában