rágcsálóhelyzet

2021.11.05. 20:00

Az Evat feladatai közé tartozik a patkányok rendszeres irtása is

Többen is patkányokra panaszkodtak a városban az utóbbi időben. Portálunk utánajárt, mi a teendő ilyenkor. Mint megtudtuk, a rágcsálóhelyzettel folyamatosan foglalkozik az Evat Zrt.

Szabadi Martina Laura

Get rid of rat using bait poison box, pest control in industry.

Fotó: Shutterstock

Olvasónk jelzése szerint a Faiskola utca közelében található nyitott szeméttároló közelében elszaporodtak a patkányok. Egy férfi a közösségi oldalakon is megosztotta, hogy a házi macskája már lassan napi szinten tér haza jókora rágcsálóval. A jelenséggel összefüggésben az önkormányzatnak tettük fel kérdéseinket, akik az Evat Zrt.-hez irányítottak.

– Az egri közgyűlés megbízásából a patkánymentesítést az Evat Zrt. végzi 2004 óta – tájékoztatta a Heolt Korsós Lajosné vagyonkezelő divízióvezető. – A szerződés tartalmazza a közigazgatási határokon belül a közterületen egy alkalommal, továbbá utóellenőrzéssel végzett teljes folyamatos évközi mentesítést, illetve lakossági bejelentések alapján az állatok eseti ritkítását. Fokozottan ellenőrizzük a kiemelten fertőzésveszélyes helyeket, a patakmeder és a nyitott árkok környékét, az Árnyékszalát, a Béke úti telepet, a városon belüli elhanyagolt területeket – részletezte. Elmondta, hogy a fent említett megállapodás alapján a lakossági bejelentésekre 48 órán belül reagálnak.

– A jelzett területet a szakembereink – a gázmesterek – megvizsgálják és a megfelelő irtószert kihelyezik. Az Evat Zrt. mindent megtesz, hogy a fertőzöttségi szint a tűréshatár fölé ne emelkedjen – tudatta Korsós Lajosné. – Az év első felében készült el az országos patkánytérkép. A hazánkra kiterjedő felmérés alapján városunk az országos átlag alatt van. Az elért szint a folyamatos munkavégzés, ellenőrzés és megelőzés eredménye. A Faiskola úton is, mint egyéb olyan helyeken, ahol a társasházak között a szabadban alakították ki a kukatárolókat, magasabb a rágcsálók jelenléte, a visszatérő problémákra rövid időn belül reagálunk. A jogi kötelezettségeket és szakmai irányelveket alapul véve a város közterületein folyamatosan végezzük az irtást.

Hozzátette, a patkánymentes állapot fenntartásához fontos közegészségügyi, gazdasági érdek fűződik. A lakosságnak a szigorúan csak a kereskedelemben kapható szabadforgalmú szerek használata ajánlott. Fontos, hogy betartsák a csomagoláson feltüntetett kihelyezési módot, hiszen csak ezzel biztosított a haszonállatok védelme.

A belváros több részén egyébként nyestekre is panaszkodnak. Ám az Evat tájékoztatása szerint a nyest nem tartozik a rágcsálók csoportjába, így a fent leírt irtási mód nem alkalmazható. A védekezés mindenképp riasztó berendezések alkalmazásával ajánlott.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában