ekke

2021.11.10. 16:37

Elkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe az egri egyetemen

Sz. M. L.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem hagyományaihoz híven 2021-ben is csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia által koordinált Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozathoz, melynek keretében novemberben számos tudományos és művészeti programot kínálnak. Az eseménysorozat a szerda délutáni nyitóünnepséggel vette kezdetét.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora elmondta, hogy a tudomány felelőssége az is, hogy megoldást találjon a globális problémákra és élhető jövőt teremtsen.

– A mai természeti katasztrófáktól, járványtól és értékválságtól terhelt világunkban katolikus egyetemként feladataink még inkább sürgetőbbek – fogalmazott a rektor.

A rektorasszony elmondta, hogy a tudománynak és a kutatásoknak erkölcsi, lelki és vallási ambícióval is rendelkeznie kell. Éppen ezért indítottuk el a Hit és Ész dialógusa című programsorozatot – nyitotta meg gondolataival az egyetemi tudomány ünnepét.

– Nagy öröm, hogy még ha maszkban is, de idén jelenléttel zajlik az ünnep, tavaly erre nem volt lehetőségünk. Az intézményt dicséri, hogy a közelmúltban két egri kolléga is kitüntetést kapott – fogalmazott dr. Kaptay György, egyetemi tanár, az Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke.

Arról is beszélt, hogy az MTA 2019-ben újrafogalmazta küldetési nyilatkozatát.

– Akkor leírtuk, hogy nem fogalmazunk vallási kérdésekkel, s úgy gondolhattuk az egyház sem bocsátkozik tudományos kérdésekbe. De végtére is minél többen foglalkozunk a tudománnyal annál jobb – fogalmazott.

Majd Tudományos Publikációs Díjakat adtak át, végül pedig előadásokkal folytatódott az esemény. Dr. Fábián Máté, adjunktus Főispánok a XX. századi Magyarországon – egy tradicionális tisztviselői kar végjátéka címmel ismertette a múltszázadi politikai-hatalmi viszonyokat.

Dr. Geml József, tudományos tanácsadó, az MTA-EKKE Lendület Környezeti Mikrobiom Kutatócsoport vezetője a sarkvidékektől a trópusokig élő gombák DNS-alapú tájökológiájába avatta be a jelenlévőket. Végül dr. Verók Attila, egyetemi tanár, tanszékvezető az egri Érseki Líceumi Nyomda kétszáz évéről szólt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában