környezetvédelem

2021.11.26. 11:30

Fejlődik a hulladékgazdálkodás Heves megye északi településein

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás a lakos­ság alapvető igényeit kiszol­gáló, a környezetvédelem céljainak eléréséhez elengedhetetlen szolgáltatás. Fejlesztése közös érdekünk, amiért a PEVIK Nonprofit Kft. mindent megtesz. Ennek megfelelően örömmel számolhatott be Eged István Renátó ügyvezető igazgató az utóbbi időben a szolgáltatásban bekövetkezett pozitív változásokról.

Molnár Helga

A TeSzedd! akciónak ismét sikere volt megyeszerte

Forrás: beküldött

Folyamatosan bővül a térségben leadható hulladékfajták köre, mert a lakosságtól csak akkor várható el a környezetbarát hulladékgyűjtés, ha az ehhez szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll.

– A használt sütőolajok és sütőzsiradékok elkülönített gyűjtése például kiemelten fontos ivóvizeink és a csatornahálózat megóvása érdekében, a Biotrans Kft. által kihelyezett gyűjtőpontokon flakonokban vagy dobozokban leadhatók ezek a hulladékok – emelte ki Eged István Renátó.

Recsken a TrendiCar Trans Kft. díjmentesen vesz át hulladékká vált gumiabroncsokat, amiket megfelelő eljárással hasznosítanak. A térségben ősszel minden településen volt elektronikaihulladék-gyűjtés, de az abból kimaradt elemek, kis méretű akkumulátorok külön leadhatók. A RE’LEM Nonprofit Kft. számos településen helyezett ki gyűjtőpontokat, melyek használata kiemelten fontos, hiszen az elemek és akkumulátorok veszélyes anyagokat tartalmaznak, és a környezetre kifejezetten károsak, ha a kommunális hulladék közé dobják.

Az elektronikaihulladék-gyűjtésből szintén ki voltak zárva a lámpából származó hulladékok, de ezek díjmentes leadására is van lehetőség. Pétervásárán és Recsken helyezett ki gyűjtőpontot az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft., ahol használt izzókat, hagyományos és energiatakarékos, LED-es darabokat vesznek be. Csakúgy, mint a sütőolajokat és az elemeket, ezeket is újrahasznosítják.

Aki pedig jótékonykodni szeretne, az Pétervásárán, a járási hivatalban adományozhatja használt mobiltelefonját a Jane Goodall Intézet javára. Ezzel pedig a PEVIK által névlegesen örökbe fogadott Mambout, egy afrikai menhelyen élő csimpánzt és társait támogatják az eszköz újrahasznosításának bevételéből.

A társaság részt vett továbbá a TeSzedd! kezdeményezésben, melynek során több száz zsáknyi hulladékot szállítottak el. A zsákokat a helyi közösségek töltötték meg kitartó munkával a környezetükben eldobott, illegálisan lerakott hulladékok összegyűjtésével. Többen is részt vettek az akcióban Egerben, Bélapátfalván, Aldebrőn, Bodonyban, Hevesaranyoson, Nagyvisnyón, Parádon, Recsken, Sirokban és Szúcson.

– A TeSzedd! akció egy több éve tartó kezdeményezés, remélhetőleg jövőre is megrendezik. Mivel a gyűjtéshez szükséges zsákok és az elszállítás díjmentesen biztosított, arra biztatunk minden helyi önkormányzatot és intézményt, vegyen részt a gyűjtésben – hangsúlyozta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában