munkanélküliség

2021.11.18. 08:45

Hevesen nőtt, máshol csökkent a munkanélküliség

Országosan csökkent, megyénkben pedig stagnált az álláskeresők száma októberben.

T. B.

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti ­Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a múlt hónapban hazánkban 246,3 ezren szerepeltek a munkanélküliek adatbázisában, ami 1,6 százalékos csökkenés szeptemberhez képest. Heves megyében 11 ezer 437 ember volt regisztrált álláskereső, ami harminchattal több a szeptemberinél, de a múlt év októberéhez képest 1631-gyel kevesebb. Egy kivételével minden járásban mérséklődött a munkanélküliek száma egy hónap alatt, de a Hevesi járásban 240-nel több lett az álláskereső szeptemberhez viszonyítva, ami semmissé tette a máshol javuló adatokat.

A megyei munkanélküliek közül nyolcszáz volt pályakezdő. Több mint négyezer-hétszázan egy évnél régebben kerestek bejelentett álláshelyet, számuk egy éve még négyezer alatt volt. Az állástalanok közül közel hatezer-kilencszázan kaptak pénzbeli ellátást, többségében segélyt.

A regisztrált álláskeresők között a szakképzetlenek – a sem iskolai, sem OKJ-s szakképzettséggel nem rendelkezők – aránya 32,5 százalék volt országosan, ám Hevesben a második legmagasabb, 38,5 százalék volt a szakképzetlen álláskeresőké. Októberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez mérve 3,8 százalékos értéket mutatott, megyénkben pedig az átlagot meghaladó, 6,1 százalékos volt. A régiós mutató elérte a nyolc százalékot.

Szűkebb hazánk városai közül Füzesabonyban volt a legkedvezőbb a munkaügyi helyzet, itt ugyanis 3,18 százalékos volt az álláskeresők részaránya, a megyeszékhelyen pedig 3,8 százalék. Hatvan és Gyöngyös 4,6–4,7 százalék körüli értékekkel rendelkezett, Lőrincin, Bélapátfalván és Verpeléten maradt a 6-7 százalék, míg a többi városban tíz százalék körüli volt a munkanélküliség.

Az összes település közül Kisfüzes rendelkezett a legjobb mutatóval, az 1,67 százalék azt jelentette, hogy a 67 munkavállalási korú polgár közül csak egy volt állás nélkül. Kilenc helység maradt három százalék alatt, ellenben négyben volt húsz százalék fölötti a mutató, a legmagasabb Terpesen, ott 29 százalék.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában