múltidéző

2021.11.27. 20:00

Kocsma előtt gyilkoltak meg egy földművest Egerben 150 évvel ezelőtt

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Tallózta: Szilvás István

TISZAFÜRED. TÁRSADALMI, KÖZMŰVELŐDÉSI ÉS KÖZGAZDASÁGI HETILAP. 1908. SZEPTEMBER 10.

A tiszafüredi járás dicsősége.

Járásunk – bár nem volt túlságos tömeggel képviselve a Gyöngyösön most lefolyt kiállításon, mégis minden téren nemcsak számottevő, de határozottan az első dijakat hozták el. Igy a legmagasabb dijakat (állami nagy arany érem) nyerték külön-külön csoportonkint: a magyar szarvasmarhák csoportjánál Graefl Jenő poroszlói tenyészete, a vörös-tarka szarvasmarhák csoportjánál: Klein testvérek tiszaörsi tenyészete, a juhoknál Graefl Jenő poroszlói juhászata. Az ipari kiállitás területén állami aranyéremmel és külön dicsérettel tüntettetett ki a tiszafüredi kefegyár, valóban gyönyörű collectiójával. A baromfi tenyésztés terén Dr. Schleiminger Lászlóné orpington tenyészete az e csoportnál legmagasabb dijat, kiállitási diszoklevelet nyert. Tűzoltóink sikeréről külön cikkben számolunk be. Ezenkivül a kitüntetések egész sora jutott a járásunkbeli productiv termelőknek.

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP, 1868. OKTÓBER 29.

A személy- és vagyonbiztonság

…elleni merényletek egész sorát közölhetjük ezuttal: ugyanis f. hó 18-án éjjel 10-11 óra közt a városi őrjárat a „Dobó” kocsma előtt egy emberektől körülállt férfi hullát talált, nyakán szurás által ejtett sebbel, mely a halált előidézte. A megölt Tóth János földmüvesnek ismertetett föl. A tettes, bizonyos B. Kálmán, romlott erkölcsü egyén, csak reggel felé került kézre a Zeisler-féle kávéházban. Jelenleg a megye börtönében ül.

Egy másik emberölés f. hó 22-én a sánczban történt. A megölt Antal János füzes-abonyi telkes gazda, kit egy T. Imre nevü csizmadiasegéd ütött agyon, s ki még azon este a városi börtönbe kisértetett. A megölt földmüves a hetivásárra buzát hozott be eladni; hogy mikép került a sánczba, nincs tudva. A tettes a dolgot következőleg adja elő: a nevezett földmüves esti 9 órakor mestere B. J. háza előtt részeg állapotban megjelenvén, ott gorombáskodott, miért asszonya őt azon szobából, hol dolgozott, kiszólitotta, hogy bizonyos garasos komédia megtekintésére menne ki. Ő erre az első szobába ment, melynek ablakán kinézett, mire őt a kérdéses egyén botjával fejbe ütötte. Ő e miatt haragra gyulva, egy kis pálczával kiment, s a kérdéses egyént három izben megütötte, mire ez összerogyot. Ez előadás azonban annál kevésbbé fogadható el valónak, mert a hulla koponyája a bonczolásnál szétrepesztve találtatott, miből azt lehet következtetni, hogy az ütések nem az előmutatott kis pálczával, hanem valami sulyos eszközzel történtek. A tettes jelenleg a megye börtönében várja érdemlett büntetését.

Több rendbeli lopások is történtek. Ugyanis f. hó 26-án éjjel Steiner Simon lakásába ismeretlen tettesek az ablakon át betörtek, s több ruha- és ágynemüt eloroztak. Következő éjjel pedig Kohn Soma kereskedésébe törtek be az ablakon át, s elvittek 2 vég kreászt, egy csomag fekete toszkint, s a kirakatból néhány inget és nyakcsokrot. A tolvajokat még eddig nem sikerült fölfedezni. D. Károlyt pedig saját cselédje lopta meg, ki ura zsebéből 500 ftot orzott el, s azzal megszökött. Sem ennek, sem a Széchenyi-kávéház azon pinczérének, ki a kávéházban egy K. F. ács által neki fölváltás végett átadott 50 ftos bankjegygyel szintén eltünt, a hatóság még nem birt nyomába jöni.

Az egri Széchenyi utcza 166. szám alatt szerkesztett vicclap minden nyolczadik napon jelent meg Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

BUZOGÁNY. HUMORISTIKIS ÉS SATYRUKUS LAP. 1868. FEBRUÁR 25.

Időjárási észleletek.

A mult hónapi nagy (hű)hó, melylyel Lenkey Károly honvédezredes az egri honvédiskolát megtervezé, már e l o l v a d t. Utána legnagyobb h i d e g s é g e t szinészeink éreztek a pártolásban. Azonban annál m e l e g e b b esték álltak be minden csütörtökön a katona-zenekar „Kränzchen”-jein, hol is f e l o l v a d v á n a jégkéreg a publicum kihalt, sivár műpártolásáról, patakban folyt a pénz egypár vörösgalléros ur zsebeibe. V i l l á m o k gyakrabban egyes privát házakban mutatkoztak az asszony-nép gyakori bálozásának miatta, a m e n n y kő azonban mégis csak a casino-társulat publicus báljának jövedelmébe ütött bele megalapitván azt 50 frtokig. A mult hetekben nagy s z e l e t leginkább a nőegylet „képtelensége” hajtott, kiszáritván meddő hirlapi szeleskedéseivel a közönség „vérmes reményeket tápláló” várakozásából utolsó cseppjét is a türelem-olajának.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Fortepan

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában