Kormányrendelet írja elő, mi a teendő, ha a cég dolgozója nem oltakozik

Dr. Csetneki Attila egri ügyvéd a Heol kérésére részletezte, hogy pontosan milyen feltételekkel kötelezhető a koronavírus elleni védőoltásra egy munkavállaló. Csak az mentesülhet e kötelezettség alól, akinél egészségügyi okokból ellenjavallt az oltás felvétele.

Szabadi Martina Laura

A munkáltató kötelezővé teheti a dolgozónak a védőoltás felvételét

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

A Magyar Közlönyben a közelmúltban megjelent kormányrendelet biztosítja a munkáltatók jogát arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a munkavállalóknak a koronavírus elleni védőoltás felvételét – idézte a jogszabályt dr. Csetneki Attila egri ügyvéd. – Akkor persze, amennyiben ezt szükségesnek látják az ott dolgozók biztonsága érdekében. A munkáltatónak szükséges meghatároznia a védőoltás felvételének a határidejét, ami egydózisú oltóanyag esetén a védőoltás, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisa tekintetében legalább 45 nap kell hogy legyen – magyarázta a szakember. Hozzáfűzte: – A kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban kell felvenni – azaz erre az általános szabályok irányadók. A munkáltatónak minderről elektronikus úton – ideértve az e-mail használatát – vagy papíralapon kell tájékoztatnia a munkavállalókat.

Arra is kitért dr. Csetneki Attila, hogy mikor mentesülhet a dolgozó a védőoltás felvétele alól.

Nem kötelezhető a védőoltás felvételére az a munkavállaló, aki részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja

– Az orvosi szakvéleményt a foglalkoztatott kezdeményezésére a munkáltatója szerint illetékes foglalkozás-egészségügyi szolgálat szakorvosa, ennek hiányában a foglalkoztatott jogviszonyának keretében végzett tevékenységi egészségi alkalmasságának elbírálására jogosult más orvos, ennek hiányában pedig a foglalkoztatott háziorvosa adja ki. A védőoltás felvételét a munkavállaló minden esetben igazolni köteles a munkáltatónak. Ez történhet európai uniós digitális Covid-igazolvány vagy védettségi igazolvány, illetve applikáció bemutatásával, esetleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett minta alapján az oltást igazoló orvos által kiállított, a védőoltásról szóló igazolással. Kizárólag az Európai Unióban és Magyarországon engedélyezett, és a lakosság oltására használt Covid–19 oltóanyaggal történő védőoltás vehető figyelembe – hívta fel a figyelmet az ügyvéd. Kiemelte továbbá, hogy ha a munkavállaló a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem vette fel, a munkavállaló részére a munkáltató – egyoldalúan – fizetés nélküli szabadságot rendelhet el.

– Kivételt jelent, ha a foglalkoztatott a védőoltás felvétele alól a fentiek szerint mentesül – folytatta a jogász. – Az is hangsúlyos előírás, hogy ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság elrendelését követően felveszi a koronavírus elleni védőoltást, abban az esetben a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot haladéktalanul köteles megszüntetni.

A munkáltató – a foglalkoztatásra irányadó jogszabálytól eltérően – a foglalkoztatott jogviszonyát felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti, ha a fizetés nélküli szabadság -, vagyis a védőoltás felvételének elmulasztása alapján történt – elrendelésétől számítva egy év eltelt, és a munkavállaló a védőoltás felvételét nem igazolta a munkáltató előtt, ráadásul a munkavállaló a mentesüléshez szükséges orvosi szakvéleményt sem mutatja be – közölte dr. Csetneki Attila.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában