tilos a kenyér

2021.11.25. 13:35

Nem mindegy, mivel etetjük a madarakat

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet. Ezek a madarak az evolúciós alkalmazkodásnak köszönhetően természetesen emberi segítség, etetés nélkül képesek túlélni a telet.

Molnár Helga

A madarak meghálálják a gondoskodást

Forrás: MW

Fotó: Bencsik Ádám

A Magyarországon maradó és telelni hozzánk érkező madárfajok képviselői emberi segítség nélkül képesek átvészelni a telet. Azért nem vonulnak el, illetve azért vándorolnak, kóborolnak hozzánk, mert itt ősszel és télen is megfelelő táplálékot találnak – taglalta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület (MME) szóvivője. Ha pedig az időjárási szélsőségek – ilyen szempontból elsősorban a hólepel számít – vagy a természetes táplálékbázisok kiürülnek, s emiatt ez a helyzet megváltozik, a madarak területet váltanak, azaz gond nélkül továbbrepülnek.

A vadon élő állatok – az ember által szabályozott szaporodású és tartási környezetű házi- és társállatokon kívül az összes faj – stabil és önfenntartó állományai csak ott létezhetnek, ahol megtalálják ehhez az alapvető életfeltételeket. Az állatfajok, köztük a madarak vonulása éppen azért alakult ki, hogy az időszakos táplálékhiányt át tudják vészelni. Egy verébméretű énekesmadár is képes 24 óra alatt ezer kilométert repülni, és e sebességet akár több napon át, folyamatosan tartani. Éppen ezért az énekesmadarak téli etetésének célja nem az életben tartásuk, hanem a közelünkbe csalogatásuk. Ennek két alapvető oka van.

– Az egyik ok az, hogy a madarak látványa, közeli megfigyelhetősége rendkívüli élményt jelent gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ami egyben a természeti környezet megóvására ösztönöz bennünket. A másik, hogy a jelenlétük biológiai védekezést jelent amiatt, mert az etetőhely közelében előszeretettel összeszedik a gyommagvakat, rovarokat és a kisrágcsáló kártevőket – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok beköszöntétől – általában novembertől – ezek tartós megszűnéséig, március végéig tart. A korai kezdésnél elég néhány marék magot kiszórnunk, mivel a boltokban ilyenkor még nem kapható napraforgó, az állatkereskedésekben beszerezhető pintyeleség, köles és a tört dió is tökéletesen megfelel. Illetve az ágakra érdemes egy-két almát felszúrnunk, ami a településen áthaladó, vonulóban lévő madarak zsírtartalék felhalmozását is segítheti ott, ahol hiányoznak a magas cukortartalmú bogyókat tartalmazó bodzások. Hazánkban szerencsére továbbra sincs szükség arra, hogy egész évben eleséggel lássuk el a madarakat. Ezért a költési időszak kezdetével, legkésőbb április közepén fejezzük be a kert „vendégeinek” etetését.

A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó. A szotyola és a köles mellett a natúr dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia is potenciális lehetőséget jelent. Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, olcsó almával és a könnyen gyűjthető bogyókkal is etethetünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk át, s akasszuk bokrok és fák ágcsonkjaira, így a madarak hóeséskor és utána is hozzáférhetnek, míg a földre szórt élelem elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Néhány almát természetesen a talajra is tehetünk.

Orbán Zoltán hangsúlyozta, hogy soha ne adjunk az etetőben se az énekes- se a vízimadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, péksüteményt. Ezek gyakori és nagy mennyiségű fogyasztása káros, sőt, veszélyes számukra.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Békés Megyei Hírlap/Bencsik Ádám

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában