biztosítás

2021.11.21. 11:11

Pórul járhat, aki alulbiztosított ingatlannal rendelkezik

Egyre többen ­rendelkeznek lakás- és otthonbiztosítással. Az utóbbi időkben ugyanakkor úgy megugrottak az építőanyagárak, hogy egy esetleges káresemény padlóra küldheti azt, aki elszenvedte a kárt. Főleg, ha közben nem figyelt az évenkénti indexálásra.

Sike Sándor

Fotó: Shutterstock

Nagyon körültekintően kell megkötni a szerződést, és célszerű a magasabb biztosítási díjat választani, valamint évente indexáltatni a biztosítási értéket, azaz értékegyeztetést végezni. Ezt tanácsolta az egyik nagy biztosító társaságnál dolgozó szakember. Gábor üzletkötő, a sajtónak nem nyilatkozhat, ám járatos a kérdésben. Sokat tud a lakás-, illetve otthonbiztosításokról.

A szakembert egyébként az egyik olvasónk felvetése kapcsán kerestük meg, aki azt panaszolta, hogy lassan másfél éve már, hogy jég- és viharkár érte otthonát, házának teljes tetőborítását le kellett cserélnie. Kétmillió forintjába került az anyag és a munka költsége, de a biztosító alig nyolcszázezret fizetett. Olvasónk véleménye szerint ő különösebben nem tehet arról, hogy az építőanyagokat csillagászati áron adják. Tető volt a feje fölött korábban is, véli, s miután az tönkrement, legalább annyi pénz járna neki, amennyibe került a visszaépítés.

– Ma már sokkal korszerűbb és bonyolultabb szerződések vannak a lakásbiztosítás területén is, mint korábban. Az indexálás lehetősége éppen az említett, és ahhoz hasonló problémás helyzeteket hivatott kiküszöbölni. Természetesen az otthonokban bekövetkezett értéknövekedés, ezzel együtt az arra érvényes biztosítási díjat is megnöveli – mondta az üzletkötő.

Sokan berzenkednek a magasabb díjtól a biztosítottak közül. Egy közelmúltban elvégzett vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy körükben az 55 százalékot is meghaladja a három évnél korábban kötött vagy módosított szerződések aránya. Az ötévesnél régebbi biztosítási kötvények pedig 38 százalékot tesznek ki. Eszerint ötből két szerződő van a legnagyobb kockázatnak kitéve az építőanyagok egekbe szökő árának, mely különösen az idei esztendő első felére volt jellemző.

– A probléma súlyát akkor érzékeljük leginkább, ha összehasonlítjuk mondjuk a három évvel ezelőtti és az idei négyzetméterenkénti újjáépítési költségeket egy lakás esetében. Míg 2018-ban ez az összeg 300 ezer forint körül mozgott vidéken is, addig idén már közelített a félmillió forintos tétel felé – fogalmazott a biztosítási szakember.

Szerinte nem a biztosítók „gonoszsága” az oka az olvasónkéhoz hasonló történeteknek. Aki évente pontosíttatja szerződését, bár magasabb díjat fizet, de elkerülheti azt a csapdát, hogy a kár bekövetkezését követően kelljen bánkódnia a mulasztás miatt.

- Az alulbiztosítottság nem csak az ingatlan teljes megsemmisülése esetén probléma. Ha a társaság azt tapasztalja, hogy az ingatlan biztosított értéke elmarad az újjáépítés összegétől, kisebb káreseményeknél is csupán a valós kár arányos részét téríti meg – tette hozzá az üzletkötő.

 

Az ingatlan értéke nő, ezért lépni kell

Hazánk vezető biztosításközvetítő portálja, a Netrisk.hu felmérése szerint tízből csaknem hatan válaszolták, hogy legutóbbi biztosításkötésük óta történt változás az ingatlanban. Ez csaknem felerészben az ingóságokban történt, például új, értékes bútorok vagy elektronikai eszközök beszerzésével. Az esetek 42 százaléka lakásfelújítás volt. A fennmaradó 9 százalékban hozzáépítés, tetőtér-beépítés vagy egyéb más értéknövelő beavatkozás történt.

Ezek a lépések mind jelentősen befolyásolták az ingatlan összértékét, ám az érintetteknek csupán 55 százaléka igazította ehhez biztosítási feltételeit. A megkérdezetteknek 62 százaléka tudta, hogy a szerződések lecserélésére évente van lehetőség, azokat a biztosítás megkötésének évfordulója előtt legalább 30 nappal lehet felmondani.

 

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában