változások

2021.11.23. 20:00

Újra napirenden lehet Egerben a színházigazgató-kérdés

A Szociális, Urbanisztikai és Kulturális Bizottság hétfőn tárgyalta az előterjesztéseket, melyek a csütörtöki ülésen kerülnek a közgyűlés elé. Köztük szerepelt a Gárdonyi Géza Színház nonprofit kft.-vé alakításának ütemterve is. Egyik pontja, hogy új igazgatói pályázatot írnának ki.

Szabadi Martina Laura

Fekete Péter államtitkár korábbi levelét olvasta fel Blaskó Balázs az ülésen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

A színház az önkormányzat fenntartásában, ám az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) közös működtetésben van, s már a tavalyi igazgatóválasztásnál is sokféleképpen értelmezték a megállapodást. Tavaly – kormányhivatali állásfoglalás után – Mirkóczki Ádám polgármester visszavonta a tavaly október 29-ei közgyűlési határozatot, amely szerint Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház rendezőjét választották az egri színház igazgatójának. Maradt a következő ciklusra Blaskó Balázs, akit a témában összeült szakmai bizottság javasolt. Ám azzal, hogy jövőre a teátrum költségvetési szervezetből nonprofit céggé alakul, újra lehetőség adódott megpályáztatni az igazgatói tisztséget. Ezt tervezték az előterjesztés szerint no­vember végével úgy, hogy az új szakmai vezető jövőre, július 1-én állhatott volna munkába.

Ám Mikóczki Zita tanácsnok, a bizottság elnöke a hétfői ülésen javasolta, hogy ez és több konkrét dátum is kerüljön ki az előterjesztésből. Erről még a bizottsági ülés előtt egyeztetett a szakirodával és a polgármesterrel is.

Az így módosított dokumentum szerint a gazdasági és munkaügyi feladatok végzésére, az átmeneti időszak gördülékenysége miatt, másik vezető tisztségviselőt, ügyvezetőt is megbíz a közgyűlés – ha elfogadják az előterjesztést – 2022. május 1-jétől. Kilétéről a februári közgyűlésen dönthetnek. Ez az átmeneti időszak májustól júliusig tart. Mirkóczki Zita ismertette, a tervek szerint a színház mai formája jogutód nélkül szűnik meg. Bár a mindennapi működésben fizikailag sok minden változatlan lesz, egy új cég alapítását jelenti.

Fekete Péter államtitkár korábbi levelét olvasta fel Blaskó Balázs az ülésen Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Blaskó Balázs, a teátrum igazgatója is jelen volt az ülésen és felolvasta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy évvel ezelőtti állásfoglalását. Ez alapján arra figyelmeztette a képviselőket, hogy talán épp úgy vissza kell majd vonniuk a döntést, mint Szőcs Artur esetében. A levélben ugyanis a jogfolytonosság fontosságát is hangsúlyozták, illetve kitérnek arra is, hogy az átalakulás nem sértheti a közös működtetési megállapodást. Blaskó Balázs elmondta, ezek fényében talán nem is szűnhet meg jogutód nélkül a színház.

Ezzel szemben az önkormányzati szakiroda munkatársai hangsúlyozták, az egyetlen mód a jogutód nélküli megszüntetés. Arról is szóltak, hogy hétfő reggel egyeztettek az Emmivel telefonon, ott megerősítették az igazgatói pályáztatás jogszerűségét, azt bármikor kiírhatják a következő fél évben. Erről az önkormányzat írásos állásfoglalást is kért, hiszen a témában már több levelet írtak a minisztériumnak és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak.

– Ma fél tízkor Fekete Péter azt mondta nekem telefonon, hogy egyeztetés nem történt – közölte Blaskó Balázs.

– Talán nem olvasta a nekik küldött leveleinket, illetve még nem érkezett meg hozzá az információ munkatársaitól – felelte Spisák György aljegyző.

Oroján Sándor Fidesz–KDNP-frakcióvezető, a bizottság tagja közölte, szerinte nem szakmai szempontból közelíti meg a városvezetés a színház ügyét. Nem aznap reggel kellett volna egyeztetni az illetékesekkel. Megfontolatlannak nevezte az előterjesztést, s jelezte, nem tudja támogatni. Úgy vélte, a színház dolgozóit is meg kell kérdezni az átalakításról. Ezt a javaslatát leszavazták, s a módosított előterjesztést fogadták el, három igennel, egy tartózkodás és két nem mellett. A dokumentum igazgatói pályázat nélkül, de a grémium elé kerül csütörtökön. Az ülés után érdeklődtünk az Emminél, amint választ kapunk, közöljük.

 

Nem jutott el a pénz a színházba

A Gárdonyi Géza Színház tájékoztatása szerint a teátrum a százmillió forintos támogatást a mai napig nem kapta meg, amit Fekete Péter és dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott jelentett be.

– Fekete Péter államtitkár úrral történt szóbeli megbeszélés után a minisztérium a folyósítás mellé nem pontos dokumentációt mellékelt – tájékoztatta lapunkat Mirkóczki Ádám. – Ebben az szerepel, hogy a 100 millió forint a város összes kulturális intézményére fordítható. Ám a korábbi megbeszélésünk arról szólt, hogy a kormányzati támogatás kedvezményezettje a Gárdonyi Géza Színház. Tehát a késedelem oka, hogy az Emmi válaszára várunk, illetve azokra a dokumentumokra, melyek tételesen rögzítik, hogy a támogatás a színházra vonatkozik. Ha ez megérkezik, azonnal folyósítjuk az összeget. Ám az önkormányzat most is biztosítja a színház fenntartását, mind bérek, mind egyéb kiadások tekintetében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában